Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

El Consell col·labora amb la Ciutat de les Arts i la Fundació Oceanogràfic en l’atenció als encallaments de tortugues i cetacis

26/05/2023
  • Aquestes institucions atendran els exemplars que necessiten cures i els retornaran al seu medi natural quan el seu estat ho aconselle

El Ple del Consell ha renovat el conveni de cooperació entre la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; la Ciutat de les Arts i les Ciències, SA, i la Fundació Oceanogràfic per al desenvolupament d’un protocol d’actuació respecte als encallaments de tortugues i cetacis a les costes de la Comunitat Valenciana.

Cada entitat dedicarà els recursos humans, materials i les infraestructures que siguen necessaris per a desenvolupar-ho, així com tasques d’assessorament.

A més, la Conselleria inclou l’Oceanogràfic en la Xarxa d’Encallaments de la Comunitat Valenciana, així com en les autoritzacions pertinents per al desenvolupament dels treballs.

Per la seua banda, la Fundació Oceanogràfic tindrà la responsabilitat de desplaçar-se al lloc d’encallament de cetacis vius que hi apareguen i, sempre que siga possible, prestar els primers auxilis i prendre la decisió pertinent quant al procediment que cal seguir en cada cas.

Aquesta decisió la prendrà el personal veterinari qualificat destacat en la zona, autoritzat prèviament per la Conselleria.

L’Oceanogràfic es responsabilitzarà de la recollida, la recuperació i la reintroducció de les tortugues vives, així com l’organització dels alliberaments de tortugues i la gestió de la seua visibilitat.

També podrà mantindre sempre un nombre mínim d’exemplars al centre de recuperació, amb la finalitat de poder cobrir una missió educativa i de conscienciació social.

Pel que fa als alliberaments de tortugues, la Conselleria i l’Oceanogràfic es coordinaran per a fer les soltes.