Sanitat Universal i Salut Pública
Dia Mundial de la Salut Digestiva

Un estudi relaciona benestar psicològic i trastorns gastrointestinals en la infància i l’adolescència

29/05/2023
  • La prevalença d’aquesta mena de trastorns és 2,5 vegades més gran en pacients amb simptomatologia depressiva, segons resultats preliminars
  • En l’estudi han participat un total de 447 xiquets i xiquetes d’entre 10 i 14 anys de diversos centres escolars de Castelló

L’Hospital General de Castelló està duent a terme un estudi d’investigació amb l’objectiu de relacionar els trastorns gastrointestinals funcionals en la infància i l’adolescència amb la presència de simptomatologia ansiosa, depressiva i altres trets propis de la personalitat perfeccionista. D’aquesta manera, i segons els primers resultats preliminars, la prevalença d’aquesta mena de trastorns és 2,5 vegades més gran en aquells pacients que presenten simptomatologia depressiva.

Així es desprén d’un estudi transversal desenvolupat per un equip d’especialistes en pediatria i psicologia, en el qual han participat un total de 447 xiquets i xiquetes d’entre 10 i 14 anys de diversos centres escolars de Castelló.

“L’objectiu d’aquest treball de recerca és valorar l’existència d’alguna alteració en l’estat d’ànim de la població infantojuvenil amb trastorns gastrointestinals funcionals, per a oferir eines de tractaments relacionats amb l’esfera psicològica, i evitar així el sofriment de tantes famílies i pacients, visites múltiples a consultes mèdiques, exploracions complementàries complexes i la prescripció de fàrmacs més indicats per a una patologia gastrointestinal de causa orgànica”, ha explicat Carmen Jovaní, pediatra especialista en Medicina Digestiva Infantil de l’Hospital General de Castelló.

Els trastorns gastrointestinals funcionals són aquells en els quals no hi ha una causa física o una lesió que justifique la simptomatologia, mentre que els trastorns orgànics són aquells que sí que tenen una alteració estructural o bioquímica que desencadena els símptomes, i unes proves que justifiquen el diagnòstic.

Problema de salut molt prevalent

Els trastorns gastrointestinals funcionals són un problema de salut molt prevalent entre la població pediàtrica, que es manifesten amb una sèrie de símptomes com ara la diarrea, el restrenyiment o el dolor abdominal quan no va lligat a una causa orgànica. Aquesta classe de patologia està molt present en les consultes mèdiques, per la qual cosa les conclusions finals d’aquest estudi podran ser útils per als especialistes.

Entre els resultats preliminars també destaquen altres dades, com ara l’augment de la prevalença d’aquest trastorn entre el gènere femení, mentre que en edat a partir dels 12 anys es produeix més prevalença del trastorn en pacients amb trets de personalitat perfeccionista.

Aquests són els resultats d’un estudi preliminar basat en la realització d’enquestes validades a 447 escolars durant la seua jornada lectiva amb el previ consentiment informat dels seus pares/tutors i amb el vistiplau de les direccions acadèmiques de cada centre escolar, així com de la Conselleria d’Educació. “Agraïm la col·laboració tant a les persones responsables dels col·legis i els instituts, com les famílies i els tutors que han accedit a la participació dels seus fills i filles, ja que l’estudi necessitava una mostra àmplia per a poder obtindre conclusions sòlides”, hi ha afegit Jovaní.

En l’estudi participen, junt amb Carmen Jovaní, el també pediatre de l’Hospital General de Castelló, Jesús Lucas; la psicòloga de Fisabio, Andreea Milea, i la graduada en Medicina per la Universitat Jaume I, Mónica Rubio. És el primer estudi d’aquestes característiques que es fa entre la població castellonenca.

“Amb aquestes primeres dades preliminars veiem que l’associació obtinguda entre trastorns gastrointestinals funcionals i símptomes depressius, ansiosos o de personalitat perfeccionista és significativa, per la qual cosa ens dona peu a seguir des de l’hospital amb aquesta línia d’investigació”, ha conclòs Jovaní.

Galeria d'imatges