Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Memòria LGTBI

L’Armari de la Memòria organitza la trobada ‘Desviant l’arxiu: dissidències sexogenèriques en la pràctica arxivística’

06/06/2023
L’Armari de la Memòria organitza la trobada ‘Desviant l’arxiu: dissidències sexogenèriques en la pràctica arxivística’
  • L’objectiu és buscar respostes als reptes que representa arxivar fons rellevants per a la història de la comunitat LGTBI
  • Se celebra els dies 8, 9 i 10 de juny amb activitats a la Sala Palmireno de la UV, el Centre Cultural del Carme i en streaming

El servei l’Armari de la Memòria, dependent de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, organitza la trobada Desviant l’arxiu: dissidències sexogenèriques en la pràctica arxivística, que tindrà lloc els dies 8, 9 i 10 de juny amb motiu de la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius.

Aquesta trobada està dirigida no només al col·lectiu LGTBI, sinó també a persones relacionades professionalment, o per afició, amb el món dels arxius, i al públic general. L’objectiu que té és tractar de buscar respostes als reptes que representa arxivar fons rellevants per a la història de la comunitat LGTBI.

En concret, en la trobada s’aprofundirà en els reptes que representa l’especificitat queer per als arxius, s’avaluarà la manera en què les identitats LGTBI han sigut tractades dins dels diversos arxius al llarg del segle XX i es proposaran pràctiques arxivístiques que siguen respectuoses amb la diversitat.

També es tractarà d’acostar l’arxiu, i tot el que envolta aquest món, al conjunt de la ciutadania, per a democratitzar aquesta tasca i conscienciar sobre la importància de la conservació del patrimoni i la història de la comunitat dissident.

Les jornades tindran lloc principalment de manera presencial a la ciutat de València: a la Sala Palmireno de la Universitat de València (avinguda Blasco Ibáñez, 28) i al Centre del Carme Cultura Contemporània (carrer del Museu, 2). Així mateix, es podrà seguir en streaming a través de les xarxes socials de l’Armari de la Memòria.

Les persones interessades a participar en aquesta trobada es poden inscriure, de manera gratuïta, a través d’aquest correu electrònic.

Programació

Pel que fa a la programació, la sessió de dijous, 8 de juny, tindrà lloc a les 18.30 hores a la Sala Palmireno, i comptarà amb les intervencions de Fefa Vila, sociòloga i activista queer; Anaïs Florin, artista especialitzada en l’àmbit dels arxius, i Olga Maroto, investigadora sobre arxius bollofeministes, que conversaran sobre la importància d’introduir canvis en els plantejaments generals de l’arxivística perquè tinguen en compte el respecte a la diversitat.

El divendres 9 de juny, a les 9.30 hores, la jornada començarà amb una taula redona, també a la Sala Palmireno, sobre la presència dels fons LGTBI en els arxius generalistes des del punt de vista institucional, que comptarà amb la presència del secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Rubén Sancho, i Silvia Martínez Gallego, representant del Departament d’Igualtat i Diversitat de la Universitat de València.

També hi participaran Noemí Galán, membre del Departament d’Arxivística de la Generalitat; la presidenta del Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, Yolanda Puchades, i la presidenta de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians, María José Bádenas.

La sessió del matí es completarà amb una altra xarrada, a partir de les 11.00 hores, sobre les dificultats per a descriure i catalogar amb un llenguatge normalitzat, propi dels arxius, unes realitats i unes identitats que tracten d’escapar en molts casos de l’etiquetatge, en la qual participaran l’activista transfeminista Diego Marchante, Genderhacker; l’arxivera voluntària del Centre de Documentació de Ca la Dona, Aïda E. Borràs, i la lingüista amb especialització en l’àmbit del llenguatge no binari, Ártemis López.

Així mateix, la cafeteria de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València acollirà l’espai Basuras red!, en el qual es presentaran i es compartiran diverses experiències en arxivística inclusiva.

La jornada de divendres, 9 de juny, conclourà amb una conversa en línia amb representants de l’Arxiu de la Memòria Trans Argentina, que es podrà seguir a partir de les 17.30 hores a través del canal YouTube de l’Armari de la Memòria.

Finalment, el Centre del Carme Cultura Contemporània acollirà el dissabte 10 de juny l’organització del taller Viure per a contar-ho. Arxivar i publicar com a pràctica LGBTQIA+, dirigit per Anna Fux, artista visual i escriptora queer.