Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ajudes inclusió social

Igualtat convoca subvencions amb càrrec a l’IRPF per valor de 24,72 milions d’euros per a projectes de caràcter social

07/06/2023
  • El DOGV publica la convocatòria per a programes destinats a l’atenció de persones en situació de pobresa, exclusió i vulnerabilitat

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha convocat les subvencions per a aquest exercici destinades a finançar els programes de caràcter social per un total de 24.728.000 euros, amb càrrec al tram autonòmic de l’assignació tributària del 0,7 per cent de l’Impost sobre la Renda per a les Persones Físiques (IRPF) a la Comunitat Valenciana.

El DOGV d’aquest dimecres publica la convocatòria d’aquestes ajudes, la finalitat de les quals és subvencionar programes d’interés general destinats a cobrir les necessitats específiques d’assistència social de les persones en situació de pobresa i exclusió social, o que es troben en altres situacions d’especial vulnerabilitat.  

Cal recordar que aquestes subvencions van dirigides a les entitats del tercer sector que estiguen legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent, sense fins de lucre i que tinguen seu, oficina, delegació permanent o domicili social a la Comunitat Valenciana.  

En concret, es finançaran actuacions recollides en 15 eixos diferenciats en dos grups, un genèric i un altre específic, amb un import de 23.157.000 euros, i amb 1.571.000 euros es finançarà un altre eix per a despeses en equipament.

Eixos de treball

D’una banda, el grup I comprén els eixos d’actuacions dirigides a col·lectius genèrics. Així, l’eix de treball relatiu a infància i l’adolescència compta amb un import assignat d’1.617.300 euros, el de persones joves és de 959.450 euros i el de persones majors, 2.486.450 euros.

Per a l’eix d’actuacions amb famílies, l’import assignat és de 425.780 euros i el d’igualtat de gènere i promoció dels drets de les dones, d’1.490.800 euros.

El que preveu els programes dirigits a l’emergència social ascendeix a 2.027.330 euros i el d’inclusió social, un total de 3.593.520 euros, mentre que l’eix de treball d’igualtat de tracte, no discriminació i prevenció de delictes d’odi compta amb 249.076 euros.

D’altra banda, el grup II comprén els eixos dirigits a col·lectius específics, com el de persones amb diversitat funcional, amb un import assignat de 3.549.544 euros; el de persones amb drogodependència, per al qual s’estableixen 664.450 euros; el de persones amb VIH-SIDA, 370.430, i l’eix del poble gitano, 956.260 euros.

Així mateix, aquest segon grup preveu també les ajudes dirigides a persones migrants, amb 2.309.840 euros; persones sense llar, amb un total d’1.860.210, i per a intervenció del voluntariat, 596.560 euros.

Quant a les ajudes corresponents a l’eix d’equipament, es fixa la quantitat d’1.571.000 euros, que es destinaran a l’adquisició d’equipament de centres i unitats d’atenció dirigit a les persones destinatàries d’aquests programes, o bé mobiliari, maquinària, material informàtic i elements de transport adaptat, entre altres.

Les actuacions objecte d’aquestes subvencions s’hauran de desenvolupar a la Comunitat Valenciana i per a programes l’àmbit competencial dels quals corresponga a la Generalitat.

Així mateix, la convocatòria estableix que els imports sol·licitats siguen d’almenys 5.000 euros per a programes d’àmbit local, almenys 10.000 euros per a àmbit provincial, almenys 15.000 euros per a programes d’àmbit de dues províncies i almenys 20.000 euros per a aquells que siguen d’àmbit autonòmic.

Criteris de valoració

Per a l’adjudicació de les subvencions es tindran en compte criteris de valoració de les entitats, com ara implantació i aplicació territorial, persones associades i afiliades, especialització, qualitat en la gestió, fons propis, subvencions rebudes i finançament privat, recursos humans, participació social i voluntariat.

També, les clàusules socials sobre contractació específica de col·lectius més vulnerables i l’existència de plans per a la igualtat efectiva de dones i homes.

D’altra banda, els criteris de valoració dels programes tindran en compte l’avaluació de les necessitats socials, la incidència que tinguen en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social, els col·lectius als quals van dirigits, el contingut, la qualitat, el pressupost, l’àmbit d’aplicació i l’experiència en la gestió de programes socials, entre altres.

Les sol·licituds es presentaran de manera telemàtica a partir de demà, 8 de juny, en la seu electrònica de la Generalitat.