Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ple del Consell

El Consell crea l’Observatori de la Intel·ligència Artificial de la Comunitat Valenciana

09/06/2023
El Consell crea l’Observatori de la Intel·ligència Artificial de la Comunitat Valenciana
  • Sorgeix de la necessitat de donar resposta a l’impacte de la tecnologia i la IA en tots els àmbits de la societat i de l’economia
  • Rosa Pérez: “L’objectiu és que la IA siga un motor de creixement garantint el respecte als drets fonamentals i el desenvolupament sostenible”

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es crea l’Observatori de la Intel·ligència Artificial de la Comunitat Valenciana.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat en la roda de premsa posterior a la reunió del Ple que aquest observatori sorgeix de la necessitat de “donar resposta a l’impacte de la tecnologia i de la intel·ligència artificial en tots els àmbits de la societat i de l’economia”.

“La intel·ligència artificial ha crescut de manera exponencial en els últims temps, generant noves oportunitats i reptes, però també incerteses i implicacions que demanen l’adopció de mesures per a garantir-ne l’aplicació integrada de manera transversal i igualitària en la nostra societat”, ha explicat.

En aquest sentit, ha assenyalat que és objectiu del Consell que aquesta esdevinga un “instrument impulsor del creixement socioeconòmic, l’increment de la productivitat i de l’eficiència i el desenvolupament de noves indústries, però sempre des d’una perspectiva antropocèntrica, que garantisca el respecte als drets fonamentals i el desenvolupament sostenible”.

Per això —hi ha afegit Rosa Pérez Garijo— l’Observatori haurà d’avaluar l’estratègia d’intel·ligència artificial i el seu impacte en els diversos sectors productius i socials i establir els mecanismes de vigilància tecnològica per sectors o àmbits d’interés que siguen necessaris, sempre des d’una perspectiva ètica i d’humanisme digital i garantint la transparència, l’eficiència, l’eficàcia i l’equitat de l’acció pública en aquest àmbit.

Un òrgan col·legiat i plural

L’Observatori creat pel Consell serà un òrgan col·legiat i consultiu, que actuarà com a instrument per a garantir l’avaluació, la participació, l’intercanvi d’idees, la transferència d’informació i la generació de propostes d’actuació en matèria d’intel·ligència artificial a la Comunitat Valenciana.

Estarà integrat per representants de l’Administració de la Generalitat de diversos departaments, així com representants de la societat civil i altres entitats públiques i privades, que garantiran la presència de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, els col·legis professionals, els instituts tecnològics o les entitats locals. També comptarà amb la presència de persones expertes i professionals de la matèria i entitats especialitzades.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo

Declaracions de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo