Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Guia rural IVAJ

L’IVAJ publica una guia per a fomentar la participació de les persones joves en l’àmbit rural i evitar el despoblament en aquestes zones

14/06/2023
  • Benaguasil tanca el cicle de presentacions d’aquesta guia d’educació no formal contra el despoblament

L’IVAJ ha presentat a Benaguasil la guia per a treballar estratègies de dinamització de les persones joves en zones que es veuen afectades pel despoblament en l’àmbit rural, amb l’objectiu de fomentar la participació juvenil en territoris rurals a través de l’art i la cultura.

En aquest document, impulsat per l’IVAJ, s’estableix la lluita contra el despoblament juvenil com un repte necessari per a mantindre les zones rurals vives, ja que, segons un estudi de l’IVE, 200 dels 298 municipis que veuran disminuïts els seus habitants a la Comunitat Valenciana tenen una població de partida inferior als 2.000 habitants, i la majoria es troben a l’interior del territori.

En aquest context, per al departament responsable de les polítiques de joventut de la Generalitat, l’educació no formal s’ha d’incloure en les estratègies que fomenten la connexió de la gent jove amb el seu territori i contribuïsquen a fer-lo més atractiu, de manera que la joventut rural puga imaginar viure en les zones rurals en un futur més o menys llunyà.

La guia de l’IVAJ explica que les estratègies per a atallar el despoblament juvenil en les zones rurals no es poden centrar a mantindre els joves al poble, ja que la mobilitat cap a altres regions és un element positiu per al desenvolupament personal i professional de les persones joves i una oportunitat per al municipi, perquè la joventut puga adquirir competències i experiències que no podrien assolir d’una altra manera.

En aquesta línia, la guia aposta per mantindre la connexió entre la joventut i el territori proporcionant oportunitats perquè les persones joves puguen tornar quan ho desitgen i, fins i tot, atraient persones joves nascudes en entorns urbans.

Tal com indica la guia, el treball juvenil en zones rurals ha de donar peu, d’aquesta manera, a un imaginari individual i col·lectiu en el qual les persones joves puguen inventar i projectar la seua vida d’acord amb les seues necessitats personals o familiars i amb les seues ambicions socioeconòmiques.

Oferta d’oci i cultura

Aquest document de l’IVAJ indica que la situació geogràfica és una “característica clau” per a entendre la problemàtica de la joventut rural, per la “dificultat de poder accedir als espais de trobada, oci, participació o cultura, que són el terreny de l’educació no formal”. Si a les ciutats aquestes opcions i infraestructures solen estar disponibles i són assequibles, la joventut en territoris rurals té més complicat poder gaudir-les.

Per això, proposa treballar per a pal·liar l’“escassetat d’oferta cultural i d’oci” i, d’aquesta manera, fer atractiu el territori per a la joventut. A més, es proposa que s’aposte per projectes en xarxa i de col·laboració entre persones joves del territori i altres agents amb els quals comparteixen contextos similars, cosa que els pot permetre fomentar relacions de proximitat i identificació.

Així, la guia aposta per generar activitat a través de la col·laboració amb artistes locals i col·lectius creatius informals; associacions del territori; comerços i empreses locals; escoles, col·legis i instituts; municipis i administracions públiques; penyes i agrupacions de festes; serveis socials, d’ocupació o emprenedoria, i també universitats.

Com a exemples de projectes que ja s’estan duent a terme, la guia exposa el festival ZigZag de Sot de Ferrer (l’Alt Palància). Aquest projecte està en procés d’incrementar la participació de la joventut en el programa d’activitats de pròximes edicions.

Així mateix, es compta amb experiències desenvolupades dins del programa europeu PeripheralYouthMakers, amb activitats ja realitzades en la zona interior de Castelló i també a Itàlia i Portugal. Es tracta d’activitats organitzades directament per grups de persones joves, com ara tallers de fotografia, impressió de samarretes, tallers de dansa, contacontes, monotípia i cianotípia, taller de teatre i improvisació teatral, realització de murals i tour sobre arts urbanes, batucada i organització de concerts.

A més de Benaguasil, la guia de l’IVAJ s’ha presentat a Sueca, Cocentaina, el Pinós, Ontinyent i Pego, en totes les presentacions han estat presents els responsables de la Xarxa Jove de la zona.