Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

El Consell renova la col·laboració amb la Fundació Secretariat Gitano per a impulsar accions contra la pobresa i la discriminació de la població gitana

22/06/2023
  • El conveni estableix actuacions per a augmentar-ne l’ocupabilitat, la formació i la qualificació professional
  • La Generalitat aporta la quantitat de 160.000 euros per a finançar les activitats de l’acord 

El Ple del Consell ha aprovat renovar durant 2023 el conveni de col·laboració entre la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Fundació Secretariat Gitano per a millorar la inclusió social de la població gitana de la Comunitat Valenciana i promoure la lluita contra la pobresa i la discriminació.

Les accions que es duguen a terme en el desenvolupament d’aquest conveni corresponen al projecte Itineraris, seleccionat en el marc del Programa operatiu d’inclusió social i economia social.

Per a finançar el desenvolupament de les activitats d’aquest conveni, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives aportarà un import total de 160.000 euros per a aquest exercici.

L’objectiu general del projecte, que se subscriu des de 2017, és augmentar el nivell d’ocupabilitat de la població gitana; la seua formació i qualificació professional, així com les competències bàsiques, transversals i professionals, per a millorar els nivells d’èxit acadèmic i la promoció educativa, amb un enfocament de gènere, integral i inclusiu.

De manera transversal, l’actuació tindrà en compte sempre la garantia de la igualtat entre dones i homes, atesa la situació de desavantatge i discriminació múltiple que pateixen les dones gitanes.

Entre els objectius específics del conveni figura afavorir per a les famílies gitanes més excloses l’accés i la normalització en l’ús dels serveis públics, principalment educatius, d’ocupació, habitatge, sanitari, social i de participació.

De la mateixa manera, es preveu generar i potenciar les condicions necessàries per a propiciar la inclusió de les persones gitanes en la comunitat educativa: alumnat, famílies, centres educatius, agents socials i comunitat.

D’altra banda, les accions previstes en el conveni s’encaminen a millorar la imatge social negativa que pateix la població gitana i a combatre la discriminació i promoure polítiques més actives d’inclusió.

En aquest sentit, s’impulsarà el coneixement de la seua situació per part dels agents clau, i la societat en general, i es desenvoluparan accions de sensibilització, formació, cerca, incidència política, així com acompanyament i assistència a víctimes de discriminació.

Igualment, es preveuen accions per a afavorir la promoció social i la participació de la dona gitana en l’àmbit públic, social, educatiu, i del mercat laboral, entre altres.