Sanitat Universal i Salut Pública

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública presenta els resultats del projecte Medicina Personalitzada Big Data en una jornada a Canàries

21/06/2023
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública presenta els resultats del projecte Medicina Personalitzada Big Data en una jornada a Canàries
  • Es tracta d’un esdeveniment celebrat amb el Servei Canari de la Salut i el Barcelona Supercomputing Center
  • MedP-BigData ha sigut cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, amb motiu de la fi del projecte de compra pública precomercial Medicina Personalitzada Big Data, organitza, juntament amb el Servei Canari de la Salut i el Barcelona Supercomputing Center, una jornada informativa sobre intel·ligència artificial en projectes de salut, durant la qual es presenten resultats.

El projecte Medicina Personalitzada Big Data (Cuidat-e), de compra pública d’innovació a través del Programa FID Salut, ha sigut cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) amb un 85 %, pels 3.833.774 euros pressupostats per al Servei Canari de Salut, i un 50 % pels 2.000.000 d’euros pressupostats per a la Generalitat, a través d’una ajuda concedida pel Ministeri de Ciència i Innovació de 4.258.707,90 euros.

El Servei Canari de Salut i la Conselleria busquen, a través d’aquesta jornada, compartir els resultats obtinguts i reflexionar amb diversos actors les millors pràctiques en la matèria.

L’activitat compta amb tres focus principals: els assoliments obtinguts, les expectatives per als pròxims passos (definició d’objectius, metodologies i fonts de finançament) i, atesa la naturalesa bilingüe del projecte —castellà i valencià—, explorar la possibilitat d’estendre’l a altres llengües, com ara portugués i francés; fins i tot, amb l’adaptació de la tecnologia, a altres entorns socioeconòmics.

En concret, l’app Cuidat-e constitueix una eina de promoció de salut i de prevenció de malalties per a facilitar l’adopció d’hàbits de vida saludable, alineada amb l’estratègia de promoció de salut del Sistema Nacional de Salut, de manera amigable i sense esforç, personalitzada per a cada subjecte. A més, integra continguts virtuals amb propostes del món real com ara receptes de productes de temporada, esdeveniments d’activitat física i de benestar emocional, entre altres; també la possibilitat de connectar amb dispositius fit com els comptapasses.

Una altra línia d’activitat és el monitoratge de pacients crònics, amb una app que funciona en format d’assistent virtual escrit i per veu, incloent-hi advertiments tant per a persones usuàries com per a professionals.

A aquestes funcionalitats s’afig la preconsulta intel·ligent, que comença l’anamnesi abans d’entrar a la consulta, la qual cosa permet al professional disposar d’una orientació prèvia i anar més directe cap al diagnòstic.

D’altra banda, el dictàfon intel·ligent, que també es preveu en el projecte, ha demostrat consistència entre la conversa en la consulta i la seua transcripció a text, que s’incorpora a la història clínica una vegada ho valida el personal sanitari.

Per la seua banda, el processament automàtic d’imatges de radiologia simple de tòrax i de ressonància magnètica lumbar ha assolit resultats útils, tant per al cribratge com per a disposar d’una segona opinió.

A més, les eines analítiques permeten identificar pacients de més risc d’ingrés o de reingrés després de l’alta hospitalària, als quals s’ha de fer un seguiment més estret que previnga aquests ingressos o reingressos no programats.

Per al diagnòstic de les malalties rares s’han identificat combinacions de signes i símptomes que de manera aïllada no portaven al diagnòstic, però sí amb determinades seqüències i associacions, la qual cosa permetrà avançar el diagnòstic, estalviar proves i avançar els tractaments.

Esdeveniment per a optimitzar la qualitat i l’eficiència sanitàries

La jornada de hui té lloc a Canàries de manera conjunta amb el Barcelona Supercomputing Center, que, coordinadament amb la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, promou la realització de jornades informatives en les diverses comunitats autònomes per a difondre les oportunitats que brinden les eines basades en el processament del llenguatge natural per a optimitzar la qualitat i l’eficiència sanitàries.

L’esdeveniment compta amb l’assistència, entre altres, de Concha Andrés Sanchis, secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària en la Conselleria de Sanitat, i Llanos Cuenca González, directora general de Planificació, Eficiència Tecnològica i Atenció al Pacient en la Conselleria de Sanitat.

En el debat de l’esdeveniment participen entitats com ara el Ministeri de Ciència i Innovació, les mateixes administracions organitzadores i empreses participants, com per exemple GMV o Zabala Innovation.

Galeria d'imatges