Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell aprova la concessió directa d’ajudes per a fer front a la crisi humanitària al nord-est de Síria

22/06/2023
  • La Generalitat destina 120.000 euros a finançar quatre projectes per a cobrir les necessitats bàsiques de la població
  • Contribuiran a mitigar els efectes dels terratrémols del mes de febrer, que han agreujat la crisi en aquesta zona pels conflictes interns

El Ple del Consell ha validat el decret pel qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió directa d’ajudes per a desenvolupar actuacions d’acció humanitària d’emergència a conseqüència dels terratrémols del mes de febrer passat al nord-est de Síria, en el context d’una greu crisi humanitària causada pel conflicte intern i regional.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica destina un total de 120.000 euros per a finançar quatre projectes orientats a cobrir les necessitats bàsiques de la població i diverses actuacions d’emergència a les ciutats d’Alep, Idlib i Latakia, zones especialment devastades per les conseqüències dels terratrémols i que acullen un gran nombre de persones desplaçades internes.

Les accions desenvolupades per Acnur, Unrwa, Unicef i Cesal es dirigeixen a aportar articles de primera necessitat; proveïment d’aigua, sanejament i foment de la higiene; distribució de subministraments mèdics per a atendre les epidèmies que s’hi generen; protecció i atenció a la infància; distribució de subministraments educatius i lots d’aprenentatge; suport psicosocial; distribució de subministraments essencials i de nutrició a la població afectada pel terratrémol, incloent-hi aliment terapèutic per a xiquets i xiquetes amb desnutrició.

El dia 6 de febrer es van produir dos terratrémols de magnitud 7,7 i 7,6 al sud-est de Turquia, seguits per un altre terratrémol de magnitud 6,4 que va colpejar la regió el 20 de febrer i que va afectar més de 13,5 milions de persones. Des de llavors, es van registrar més d’11.020 tremolors en la zona.

Els sismes van ser considerats com uns dels més severs que hi ha hagut a la regió en els últims 100 anys.

Davant de la magnitud de la tragèdia, el Comité Permanent d’Acció Humanitària (CAHE) de la Comunitat Valenciana es va reunir, en sessió extraordinària i amb caràcter informatiu, amb les ONGD presents en la regió afectada.

Posteriorment, es va acordar per unanimitat la declaració d’emergència de la zona afectada pel terratrémol i l’aprovació de criteris generals per a la realització d’intervencions específiques d’ajuda humanitària d’emergència al nord-oest de Síria.

L’empitjorament de les condicions socials, polítiques i econòmiques de la població siriana després de dotze anys de conflicte armat, que ha provocat centenars de milers de persones mortes, desplaçaments interns i de persones refugiades, s’ha vist agreujat de manera contundent pels terratrémols del 6 i el 20 de febrer, la qual cosa suposa un increment de la incidència i la prevalença de malalties, i la necessitat de reforçar l’ajuda humanitària per a afavorir que les persones desplaçades puguen satisfer les seues necessitats bàsiques.