Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
LGTBI

Les oficines Orienta de la Generalitat realitzen 4.890 atencions en els primers cinc mesos, un 20 % més que en el mateix període de l’any anterior

28/06/2023
Les oficines Orienta de la Generalitat realitzen 4.890 atencions en els primers cinc mesos, un 20 % més que en el mateix període de l’any anterior
  • Una de cada tres atencions en els cinc primers mesos de 2023 ha sigut a persones trans
  • Quasi la meitat de les atencions de les oficines Orienta han sigut a persones migrants

Les oficines Orienta de la Generalitat han realitzat en els cinc primers mesos de 2023 un total de 4.890 atencions, la qual cosa suposa quasi un 20 % més que les que es van fer durant el mateix període de l’any anterior. 2.529 (52 %) d’aquestes atencions corresponen a l’oficina situada a València, 1.558 (32 %) a la d’Alacant i 803 (16 %) a la de Castelló de la Plana.

Cal destacar l’augment registrat en les atencions a les persones trans, amb 1.543 de gener a maig de 2023, la qual cosa suposa una de cada tres actuacions per part del Servei Orienta en els cinc primers mesos de l’any.

D’altra banda, quasi la meitat (2.302 atencions, un 47 % del total) estan relacionades amb casos de persones migrants del col·lectiu LGTBI, amb la qual cosa s’incrementen els casos atesos en aquest perfil respecte a 2022, quan van ser el 43 % de les actuacions. En concret, destaquen com a països d’origen Colòmbia (889), Rússia (325) i Veneçuela (228).

Una altra dada destacable és que quasi la meitat de les atencions (2.319) són de persones que resideixen fora de les tres capitals de província (València, Alacant i Castelló de la Plana), i 479 corresponen a persones LGTBI menors d’edat.

Així mateix, el servei més demanat és l’acompanyament psicològic, tant individual com grupal, amb 1.965 atencions, la qual cosa representa el 40 % del total.

Les oficines Orienta, posades en marxa en 2019, són un servei públic d’informació, orientació i assessorament, que inclou també servei psicològic, legal, administratiu i social, dirigit a atendre les necessitats de les persones del col·lectiu LGTBI, els seus familiars i les persones pròximes i, especialment, aquelles que es troben en una situació de més vulnerabilitat, com ho són les persones trans i migrants, amb la finalitat que se senten acompanyades i respectades.

Aquestes oficines compten amb un espai físic a València, Alacant i Castelló de la Plana, als quals s’ha sumat recentment l’atenció presencial periòdica a la ciutat d’Elx.

També s’ofereix atenció telefònica a través del número gratuït 900 101 015 o els correus electrònics orienta-alc@gva.es, orienta-vlc@gva.es i orienta-cs@gva.es

Galeria d'imatges