Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Trobada Corresponsals

L’IVAJ organitza la trobada autonòmica de corresponsals juvenils per a formar-los en prevenció de violència sexual i de gènere

28/06/2023
L’IVAJ organitza la trobada autonòmica de corresponsals juvenils per a formar-los en prevenció de violència sexual i de gènere
  • Es tracta de persones joves voluntàries que col·laboren en els serveis d’informació juvenil dels municipis
  • Corresponsals és un programa que té la base en la Carta Europea d’Informació Juvenil

Prop de 100 joves d’entre 14 i 17 anys participen des d’aquest dimarts, i fins aquest dijous, dia 29 de juny, en la III Trobada Autonòmica de Corresponsals, que s’està desenvolupant a les instal·lacions del Campament Juvenil Jaume I de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) a Alcossebre, en el qual se’ls està formant en “prevenció de violència sexual i de gènere”, segons ha explicat el director general de l’IVAJ, Jesús Martí.

Corresponsals és un programa d’intervenció amb joves que voluntàriament col·laboren amb els serveis d’informació juvenil d’un municipi detectant les necessitats i les sol·licituds informatives i acostant la informació directament a les persones joves del seu centre educatiu, barri o associació.

El programa té la base en la Carta Europea d’Informació Juvenil, que inclou un ampli ventall d’activitats com ara informació, assessorament, suport, orientació, formació, activitats entre iguals, treball en xarxa i derivació a serveis especialitzats, amb la finalitat d’empoderar i implicar-hi la joventut.

Aquest document europeu, ha assenyalat Jesús Martí, determina que l’accés a la informació, així com la capacitat d’analitzar-la i utilitzar-la, “és cada vegada més important per a la joventut europea i d’altres continents, perquè ajuda els i les joves a aconseguir les seues aspiracions i en fomenta la participació com a membres actius de la societat”.

Amb aquest objectiu, ha explicat, “en aquesta trobada reflexionen sobre com escoltar la veritat entre tota la informació que reben”, de manera que els permeta ampliar les oportunitats disponibles per a la gent jove i fomente l’autonomia i la capacitat de pensar i actuar per si mateixos. “És en aquest marc en el qual l’IVAJ organitza aquesta trobada en col·laboració amb la Xarxa Jove”, ha indicat el director general.

Activitats de la trobada

Les persones joves que estan participant en la trobada estan fent tallers formatius i de gestió emocional en els quals, per exemple, es fa que es posicionen davant de situacions de conflicte i reflexionen de manera grupal sobre les propostes de resolució per les quals han optat.

Arran d’aquesta activitat, s’han organitzat també una sèrie de tallers artístics perquè les persones joves participants expressen la seua mirada en positiu i plantegen models i escenes saludables sobre el que ja s’ha treballat en sessions anteriors.

Durant aquests tres dies, a més de la formació, també podran gaudir d’un concert, jocs de taula, activitats a la platja i animació.

#Noemtoqueselwhatsapp

Finalment, aquesta trobada també servirà per a aportar idees amb les quals preparar l’exposició de 2023 de la iniciativa #Noemtoqueselwhatsapp.

Es tracta d’una mostra educativa que fa un recorregut per diversos aspectes de la violència de gènere, a través de fotografies i textos procedents del concurs artístic per a joves que promou l’IVAJ anualment.

Amb aquesta exposició, es pretén sensibilitzar i conscienciar l’alumnat sobre la importància de conéixer i saber detectar aquesta problemàtica. Un recurs educatiu que busca transmetre valors de convivència, educació i respecte davant de les actituds violentes contra les dones.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones del director general del IVAJ, Jesús Martí