Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ple del Consell

El Consell impulsa la implantació en el Sistema Educatiu valencià de les unitats educatives terapèutiques

29/06/2023
El Consell impulsa la implantació en el Sistema Educatiu valencià de les unitats educatives terapèutiques
  • Aitana Mas: “Aquest recurs ha demostrat l’efectivitat en l’atenció integral de l’alumnat amb problemes de salut mental greu”
  • El Ple aprova l’adscripció a la Conselleria d’Educació del Centre Integrat Maritimopesquer del Mediterrani d’Alacant
  • “Donem resposta a una reivindicació històrica, amb una oferta formativa per a l’acompliment qualificat de les professions marítimes i pesqueres”, ha indicat la vicepresidenta

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha informat que el Ple ha aprovat hui el decret que regula i impulsa la implantació en el Sistema Educatiu de la Comunitat Valenciana de les unitats educatives terapèutiques/hospitals de dia infantil i adolescent “com al recurs més adequat per a donar una resposta a l’alumnat amb problemes greus de salut mental i amb alteracions greus de conducta que se’n deriven”.

Aitana Mas ha assenyalat que, en els últims anys, s’han posat en marxa amb caràcter experimental diverses unitats en alguns centres educatius situats a Benidorm, Elx, Castelló de la Plana o València, “que han demostrat l’efectivitat com a model d’atenció integral, interdisciplinari i especialitzat, garantint la inclusió i una millora en l’atenció educativa d’aquest alumnat, d’acord amb les seues característiques”.

La vicepresidenta ha explicat que aquestes unitats es crearan adscrites a determinats centres educatius, en funció de les necessitats, i es dotaran de personal especialitzat per a atendre l’alumnat que s’hi escolaritze.

S’hi podran derivar els i les alumnes de centres educatius sostinguts amb fons públics que cursen ensenyaments d’Educació Secundària Obligatòria o un cicle formatiu de grau bàsic i que presenten un trastorn mental greu diagnosticat, i amb necessitats educatives especials, “per a la qual cosa serà necessari, en tot cas, que les mares, els pares o els representants legals donen la seua conformitat”, ha apuntat.

Les unitats “procuraran garantir la continuïtat del procés d’aprenentatge i també dels tractaments sanitaris, minimitzant l’impacte de les seqüeles de la problemàtica de salut mental sobre el progrés escolar i el vincle amb el Sistema Educatiu”, ha assenyalat.

Així mateix, secundaran, assessoraran i acompanyaran el professorat dels centres educatius en els processos d’inclusió i d’intervenció educativa, especialment en els moments de transició.

L’escolarització dels alumnes en aquestes unitats es farà a sol·licitud de la direcció del centre educatiu on estiga matriculat l’alumnat, i es valorarà per una comissió específica, que determinarà també el sistema d’escolarització més adequat.

En tot cas, caràcter transitori, fins que l’alumnat puga reincorporar-se a l’activitat ordinària del seu centre d’educatiu, garantint així el seu dret a la inclusió i acompanyant-lo en tot moment, i especialment en el moment de la transició al sistema educatiu ordinari.

Centre públic maritimopesquer a Alacant

D’altra banda, la vicepresidenta, Aitana Mas, ha recalcat que el Consell ha aprovat aquest divendres el decret pel qual s’adscriu a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport l’Institut de Formació Professional Superior Maritimopesquer del Mediterrani, situat al port d’Alacant, i la conversió en el Centre Integrat Públic de Formació Professional Politècnic Maritimopesquer del Mediterrani d’Alacant.

Mas ha destacat que amb la creació d’aquest nou centre integrat “el Consell dona resposta a una reivindicació històrica de les comarques d’Alacant”, proporcionant “una oferta integrada de Formació Professional que capacite per a l’acompliment qualificat de les diverses professions marítimes i pesqueres”.

Així mateix, hi ha afegit que aquest recurs formatiu “contribuirà a millorar les condicions d’ocupabilitat dels i les professionals d’aquest sector, que té especial rellevància a la província d’Alacant”.

El nou centre podrà impartir els ensenyaments reglats de la família professional Marítim-Pesquera per a l’obtenció de diverses titulacions de tècnic o tècnica, així com de tècnic o tècnica Superior en Transport Marítim i Pesca d’Altura, i Organització del Manteniment de Maquinària de Vaixells i Embarcacions.

A més, podrà impartir ensenyaments i accions formatives no reglades per a l’obtenció dels títols de busseig professional i dels títols professionals del sector pesquer, entre altres activitats formatives.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas

Declaracions de la vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas

Declaracions de la vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas