Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Sostenibilitat

Economia ja ha qualificat i inscrit les primeres cinc empreses en el Registre d'entitats valencianes socialment responsables

06/07/2023
  • Des que es va posar en marxa al març, 39 empreses ja han sol·licitat la seua qualificació
  • Aquest registre té com a objectiu afavorir i estimular les empreses valencianes per a assumir els reptes d'informació de sostenibilitat econòmic, social, ambiental i de governança

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ja ha qualificat i inscrit les primeres empreses en el Registre d'entitats valencianes socialment responsables (Registre SIR).

Des del passat 7 de març, en què va entrar en vigor el Decret 200/2022, de 25 de novembre, del Consell, pel qual es regula la responsabilitat social a les entitats valencianes, i en què s'inclou aquest registre, ja són 39 les empreses que n'han sol·licitat la qualificació.

El Registre SIR té com a objectiu afavorir i estimular les empreses valencianes per a assumir els reptes d'informació de sostenibilitat econòmica, social, ambiental i de governança.

En aquest sentit, es pretén incentivar les entitats valencianes perquè interioritzen i adopten estratègies, objectius i comportaments socialment responsables que contribuïsquen al progrés sostenible de la societat, perquè també s'adapten al nou marc regulador europeu en matèria de sostenibilitat que entrarà en vigor en els pròxims anys.

A més, serveix per a donar publicitat i informació sobre el caràcter socialment responsable de les entitats i empreses inscrites.

El registre està dirigit a totes les empreses, incloent-hi les cooperatives i entitats d'economia social, les entitats i organitzacions, tant públiques com privades, i els treballadors i treballadores autònoms, que compten amb centres de treball, oficines o establiments al territori de la Comunitat Valenciana.

Beneficis de les entitats inscrites

La inscripció en el Registre SIR té els beneficis següents per a l'empresa:

  • Demostrar el compromís amb la responsabilitat social.
  • Promoure la relació amb altres entitats de la Unió Europea.
  • Obtindre millor accés al finançament, a la inversió o a les assegurances.
  • Ser valorada de manera preferent per les administracions.
  • Millorar el control intern i la presa de decisions.
  • Avançar i adaptar-se a la confecció d'informació sobre sostenibilitat.
  • Accedir a noves oportunitats de negoci.
  • Formar part de les cadenes de valor sostenibles de la resta d'empreses, especialment les més grans.
  • Anticipar-se a l'impacte regulador en l'àmbit financer i de la governança.
  • Aportar valor afegit a l'empresa, marques, productes i serveis.

Qualificació i inscripció

Per a obtindre la qualificació, les empreses han d'iniciar el procediment telemàtic, i registrar la sol·licitud i aportar-hi la documentació següent:

  • L'autoavaluació establida en el Decret 200/2022.
  • Una memòria de responsabilitat social o de sostenibilitat d'acord amb els criteris, principis i valors expressats en aquest decret.
  • Un informe de l’auditoria social, o auditoria de verificació social externa, realitzat per una persona física, entitat o organisme independent i solvent que tinga experiència en la matèria i que siga diferent de qui ha realitzat la memòria de responsabilitat social o de sostenibilitat.

Si la resolució és favorable, l'entitat sol·licitant no ha de fer cap tràmit addicional: la inscripció en el Registre SIR serà automàtica. A més, la qualificació serà inscrita i visible en tota la Unió Europea en el sistema de consultes del Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles d'Espanya.

Tota la informació està disponible en l'enllaç següent.