Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

Pérez Garijo participa en l’homenatge i el lliurament de restes de víctimes del franquisme de la fossa 126 de Paterna

09/07/2023
Pérez Garijo participa en l’homenatge i el lliurament de restes de víctimes del franquisme de la fossa 126 de Paterna
  • La consellera de Qualitat Democràtica ha presidit l’acte de lliurament de les restes de quatre víctimes identificades de la fossa més gran del cementeri de Paterna
  • “Les tècniques més noves de seqüenciació de l’ADN han permés identificar més de 200 víctimes” en aquests anys, ha assenyalat Pérez Garijo
  • La consellera ha valorat tot el treball desenvolupat durant aquesta legislatura “coordinat amb la Universitat de València, Fisabio, ajuntaments i entitats memorialístiques”

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presidit l’homenatge i el lliurament de les restes de quatre víctimes de la repressió franquista, exhumades i identificades, de les fosses 126 del cementeri de Paterna, un acte organitzat per l’associació de víctimes del franquisme de la fossa 126 de Paterna: La Fossa de la Terra.

El mes de desembre de 2021 van començar els treballs d’exhumació de la fossa 126 del cementeri de Paterna, la més gran de tota la Comunitat Valenciana, en la qual es calcula que pot haver-hi al voltant de 243 víctimes que van ser afusellades i soterrades pel bàndol franquista entre el 27 d’agost i el 14 de setembre de 1940. Fins ara, s’han pogut recuperar les restes de 144 persones procedents de cinc saques.

Després de 83 anys d’espera, s’ha retut homenatge a totes elles, especialment les quatre persones identificades: Francisco Arnal Moreno, de Bétera; Josep Brell Piñol, de Massamagrell; Ernest Fabra Hernandis, d’Albalat de la Ribera, i Francesc Gregori Chulià, de Bellreguard.

Pérez Garijo s’ha mostrat emocionada durant aquest homenatge a quatre persones que van lluitar per la llibertat i que el feixisme i la dictadura de Franco “va voler esborrar afusellant-les”, moment en el qual ha agraït la seua tasca a les associacions de familiars i els grups de cerca “per a mantindre la memòria de les víctimes i la demanda de justícia i reparació, malgrat totes les dificultats, les crítiques, fins i tot durant els anys en què l’Administració us ha donat l’esquena”.

Rosa Pérez Garijo ha parlat del treball que s’ha fet en aquests quatre anys “per a recuperar la memòria dels qui van patir aquell horror en defensa de la llibertat i la democràcia”, una tasca en la qual “hem avançat molt en identificació de les víctimes gràcies a les tècniques més noves de seqüenciació de l’ADN, una eina que ens ha permés identificar més de 200 víctimes, a més d’excavar un 66 % de les fosses comunes de la repressió franquista en territori valencià”.

En la seua intervenció, la consellera de Qualitat Democràtica ha valorat el treball desenvolupat durant aquesta legislatura, “coordinat amb la Universitat de València, Fisabio, ajuntaments i entitats memorialístiques”, sense la implicació de les quals —ha assenyalat— “no hauria sigut possible”.

Pérez Garijo ha afirmat que “no deixarem que la impunitat i el silenci tornen novament a imposar-se sobre la dignitat, la decència i la veritat, encara que sabem que venen temps difícils per a la memòria”.

La cerimònia de reparació a les víctimes de la repressió franquista, celebrada al cementeri de Paterna, ha comptat amb la intervenció de la presidenta de l’associació de la fossa 126, María Navarro, i la participació d’una representació nombrosa de familiars de les víctimes i d’entitats memorialistes.

En finalitzar la cerimònia de reconeixement públic, s’han lliurat les restes a les famílies i ha participat la Muixeranga La Torrentina i el grup Va de Canto.

Castelló i Alacant

Pérez Garijo es desplaçarà la setmana que ve fins a Castelló de la Plana i a la localitat alacantina d’Aspe per a lliurar les restes de quatre víctimes identificades, tres de les quals de les fosses 33 i 36 del cementeri d’Alacant i una del cementeri de Castelló de la Plana.

Les restes de les víctimes identificades per a lliurar-les als seus familiars són les d’Antonio Marcos de Dios, natural de Jacarilla i veí d’Elx, de la fossa 33; Antonio Canicio Navarro i José Córdoba Moya, de La Romana i Torrevieja, respectivament, de la fossa 36, i Antonio Casino Recatalá, natural de Vilavella, de la fila 2 de l’antic cementeri de Castelló de la Plana.

Galeria d'imatges