Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Pla d’inclusió

El Pla valencià d’inclusió i cohesió social conclou amb un nivell d’execució de prop del 70 % de les actuacions previstes

12/07/2023
  • Igualtat i la Universitat Jaume I han fet una avaluació del I Pla valencià d’inclusió i cohesió social 2017-2022

El I Pla valencià d’inclusió i cohesió social (PVICS) 2017-2022 ha finalitzat el pla de vigència amb un nivell de compliment de prop del 70 % de les actuacions previstes.

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha fet, juntament amb la Universitat Jaume I, un estudi, entre els mesos de març i juliol d’enguany, amb l’objectiu de valorar els resultats i l’eficàcia del PVICS, així com reflexionar entorn del disseny de les polítiques en matèria d’inclusió i cohesió social a la Comunitat Valenciana.

Cal recordar que el PVICS és l’eina d’ordenació i direcció estratègica de les accions i les mesures d’inclusió i cohesió social vinculades al territori de la Comunitat Valenciana, impulsat des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i aprovat pel Consell en 2017.

Malgrat la situació produïda per la pandèmia i les seues conseqüències al llarg dels anys de desenvolupament del pla, l’informe de valoració estableix que els resultats obtinguts en l’avaluació final han sigut molt positius, i destaca, especialment, l’elevat nivell d’execució de les actuacions que es van establir inicialment.

Així mateix, cal destacar l’evolució dels indicadors bàsics de pobresa i exclusió social durant el període de vigència del PVICS a la Comunitat Valenciana en relació amb el nivell nacional: reducció del 4,4 % del risc de pobresa i/o exclusió social (indicador AROPE) i del 3,3 % en la taxa de risc de pobresa. A escala nacional, s’han reduït un 1,5 % i un 1,2 %, respectivament.

L’informe que han fet totes dues institucions indica també la gran implicació i participació per part de totes les persones que han intervingut i han participat en el desenvolupament de les actuacions previstes en el PVICS, i en les actuacions proposades durant l’avaluació final.

En aquest sentit, per part de la Generalitat hi han participat 6 conselleries i 16 direccions generals, a més de 4 entitats públiques i 148 entitats locals.

Així mateix, l’estudi destaca la contribució del PVICS per a assolir 10 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, sobretot el de Fi de la pobresa, el d’Igualtat de gènere i el de Reducció de les desigualtats.

Els resultats de l’avaluació final, tenint en compte les aportacions de les diverses direccions generals i de les entitats locals, apunten cap a la importància de donar continuïtat al PVICS i altres instruments de planificació i organització territorial del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.