Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Memòria democràtica

Pérez Garijo participa en l’homenatge i el lliurament de restes de tres víctimes del franquisme de les fosses 33 i 36 del cementeri d’Alacant

12/07/2023
Pérez Garijo participa en l’homenatge i el lliurament de restes de tres víctimes del franquisme de les fosses 33 i 36 del cementeri d’Alacant
  • Durant aquesta legislatura “hem pogut identificar i lliurar les restes de més de 200 víctimes i hem excavat el 66 % de les fosses comunes de la repressió franquista en territori valencià”, assenyala la consellera
  • Pérez Garijo afirma que aquesta setmana “hem concedit els contractes per a l’exhumació de 421 víctimes d’Alacant, València i Castelló”

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha participat en l’homenatge i el lliurament de les restes de tres víctimes de la repressió franquista exhumades i identificades de les fosses 33 i 36 del cementeri d’Alacant, un acte que s’ha desenvolupat a la localitat d’Aspe.

Les restes de les víctimes identificades i lliurades als seus familiars són les d’Antonio Marcos de Dios, natural de Jacarilla i veí d’Elx, de la fossa 33, i Antonio Canicio Navarro i José Córdoba Moya, de la Romana i Torrevieja, respectivament, de la fossa 36.

Pérez Garijo ha mostrat la seua emoció en un acte en el qual s’ha retut homenatge a tres persones que van lluitar per la llibertat i que el feixisme i la dictadura de Franco “van voler esborrar afusellant-les i soterrant-les en fosses comunes del cementeri d’Alacant”.

“No ho van aconseguir”, ha destacat Pérez Garijo, que ha recordat que durant aquesta legislatura “hem pogut identificar i lliurar les restes de més de 200 víctimes i hem excavat el 66 % de les fosses comunes de la repressió franquista en territori valencià”.

Així mateix, la consellera de Qualitat Democràtica ha afirmat que aquesta setmana “hem concedit els contractes per a l’exhumació de 421 víctimes més d’Alacant, València i Castelló”.

Pérez Garijo ha afirmat que “no deixarem que la impunitat i el silenci tornen novament a imposar-se sobre la dignitat, la decència i la veritat, encara que sabem que venen temps difícils per a la memòria”.

Al seu torn, la consellera ha agraït la tasca de les associacions de familiars, els grups d’investigació, els ajuntaments i les entitats memorialístiques “per mantindre la memòria de les víctimes i la demanda de justícia i reparació, malgrat totes les dificultats i les crítiques, fins i tot durant els anys en què l’Administració us ha donat l’esquena”.

“Estic segura que continuareu amb la vostra tasca —ha manifestat Pérez Garijo—, malgrat totes les dificultats i les incomprensions”.

Per la seua banda, l’alcalde d’Aspe, Antonio Puerto, ha assenyalat que, gràcies al treball conjunt, “hem aconseguit fer justícia i passar pàgina d’una part fosca de la nostra història”.

En aquest sentit, Antonio Puerto ha afirmat que “som un ajuntament que avança democràticament i volem continuar retornant la dignitat a la democràcia, fent els passos pertinents i lliurant les restes de les víctimes a les seues famílies”.

Galeria d'imatges