President
Ple del Consell

Carlos Mazón anuncia la bonificació del 99 % de l’Impost sobre Successions i Donacions

21/07/2023
Carlos Mazón anuncia la bonificació del 99 % de l’Impost sobre Successions i Donacions
  • El Consell ha acordat l’inici de la tramitació urgent d’un projecte de llei per a bonificar l’impost, amb efectes des del 28 de maig de 2023
  • La bonificació màxima s’aplicarà en el cas de fills i filles, cònjuges i pares i mares
  • Assegura que aquest impost suposa un “perjudici econòmic greu” per a moltes famílies que han de fer front al seu pagament sense que l’herència els supose benefici econòmic o increment real en el seu patrimoni
  • El president de la Generalitat ha assenyalat que l’eliminació de l’impost frenarà les renúncies d’herències i permetrà la reactivació econòmica
Alacant.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat que el Ple del Consell ha aprovat iniciar la tramitació amb caràcter urgent del projecte de llei que permetrà aplicar la bonificació del 99 % sobre l’Impost de Successions i Donacions.

El cap de l’executiu valencià ha fet aquest anunci després de la celebració del primer ple del Consell de l’XI legislatura de la Comunitat Valenciana, que s’ha reunit aquest divendres al Museu Arqueològic d’Alacant MARQ.

Segons ha explicat en la seua intervenció, la reducció de l’impost tindrà efectes des del 28 de maig de 2023 i la màxima bonificació s’aplicarà en el cas que la successió o la donació es realitze en benefici de fills i filles, cònjuges i pares i mares.

Mazón ha destacat que l’objectiu d’aquesta mesura és reduir la càrrega impositiva per a evitar que una herència esdevinga un “greu perjudici econòmic per a moltes famílies, que han de fer front al seu pagament, sense que l’herència supose cap benefici econòmic o un increment real en el seu patrimoni”. Així mateix, ha assegurat que, a vegades, aquest impost condiciona o limita el comportament de les persones contribuents en qüestions com l’estalvi o la inversió.

El cap del Consell també ha assegurat que es tracta d’un impost que grava la transmissió del patrimoni i les rendes que ja han tributat abans segons la seua naturalesa, per la qual cosa ha insistit que la mesura aprovada comporta que “mai més tornarem a pagar dues vegades per l’esforç i el sacrifici de tota una vida”.

Durant la seua intervenció, Mazón ha explicat que, especialment des de 2017, i a fi de maximitzar la finalitat recaptatòria de l’impost, la bonificació existent s’ha vist reduïda. Actualment s’hi aplica, amb caràcter general, un 50 %, percentatge que assolirà el 99 % amb l’aprovació del nou projecte de llei.

En aquest sentit, el Consell ha fet l’encàrrec a la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública de l’inici de la tramitació del procediment d’elaboració del projecte de llei de modificació de la Llei 13/1997, de 23 de desembre, per la qual es regula el tram autonòmic de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i els restants tributs cedits, pel que fa a l’Impost sobre Successions i Donacions, que serà aprovada per les Corts.

Reactivació econòmica i reducció de renúncies

El president ha indicat que la supressió de l’impost “provocarà la reactivació de l’economia i la posada en el mercat del patrimoni que, principalment, sol ser immobiliari”, la qual cosa, afegida a la reducció de la despesa política, compensarà els efectes sobre els ingressos públics.

Mazón ha considerat que aquest impost grava “el fet de la mort”, per la qual cosa “no sembla just ni digne”. A més, ha explicat que les renúncies a herències han augmentat un 24 % durant el primer trimestre de 2023, la qual cosa ha suposat que 1.558 valencians hagen renunciat a aquest patrimoni. Aquesta xifra s’eleva a les 20.862 renúncies a la Comunitat Valenciana durant la passada legislatura.

Reducció de l’estructura del Consell

D’altra banda, el president ha assenyalat que s’ha donat compte al Consell del decret que estableix la nova composició i l’estructura de les diverses conselleries, cosa que, tal com va anunciar, suposa un estalvi de la despesa política que constitueix una prioritat per al Consell.

El nombre de consellers, secretaris autonòmics i sotssecretaris passa de 55 a 46, la qual cosa, segons ha recordat, suposarà un estalvi de 3 milions d’euros durant la legislatura. A més, ha insistit en el fet que també es reduirà el nombre de directors generals, personal eventual i “l’optimització del sector públic”.

La nova estructura queda organitzada de la manera següent: Presidència de la Generalitat, que compta amb les secretaries autonòmiques de Relacions Institucionals i Transparència; Gabinet del President i Comunicació; Presidència, i advocat o advocada general de la Generalitat.

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport compta amb la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport, mentre que la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge té la Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat; la Secretaria Autonòmica de Família i Serveis Socials; la Secretaria Autonòmica del Sistema Sociosanitari, i la Secretaria Autonòmica d’Habitatge.

En la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública s’integren les secretaries autonòmiques d’Hisenda i Economia; Finançament; Administració Pública, i Intervenció General.

La Conselleria de Justícia i Interior compta amb la Secretaria Autonòmica de Justícia i la Secretaria Autonòmica de Seguretat i Emergències. Per la seua banda, la Conselleria de Sanitat disposa de la Secretaria Autonòmica de Sanitat i la Secretaria Autonòmica de Planificació, Informació i Transformació Digital.

La Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació està integrada per les secretaries autonòmiques d’Educació; Universitats, i Ocupació. La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca compta amb la Secretaria Autonòmica d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori està integrada per la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient i Territori i la Secretaria Autonòmica d’Infraestructures i Transports.

Finalment, la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme disposa de la Secretaria Autonòmica d’Innovació; la Secretaria Autonòmica d’Indústria, Comerç i Consum, i la Secretaria Autonòmica de Turisme.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Carlos Mazón