Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Sistemes d’alertes

L’IVASS implanta nous sistemes d’alertes i de trucada assistencial als centres residencials

18/08/2023
L’IVASS implanta nous sistemes d’alertes i de trucada assistencial als centres residencials
  • Reforcen la supervisió de les persones amb discapacitat intel·lectual amb grans necessitats de suport o trastorns de conducta
  • Informen de situacions d’alt risc i no previstes que requereixen assistència immediata mitjançant sensors i dispositius innovadors

L’Institut Valencià de Serveis Socials, adscrit a la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, està implantant nous sistemes d’alertes i de trucada assistencial a les residències de persones amb discapacitat intel·lectual i els centres específics de persones amb malaltia mental.

L’entitat està desenvolupant un projecte de renovació de la tecnologia d’avisos i suport assistencial als centres residencials de les tres províncies de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de reforçar la supervisió de les persones usuàries amb discapacitat intel·lectual, especialment aquelles que presenten grans necessitats de suport o alteracions de conducta.

L’actualització d’aquests sistemes, amb nous dispositius i la tecnologia digital més avançada, s’està duent a terme a través de diversos projectes experimentals que estan aportant resultats molt satisfactoris, la qual cosa preveu fer-ho extensible a altres centres de l’IVASS.

La implantació d’aquesta tecnologia ofereix a les persones ateses, que necessiten suports personalitzats per problemàtiques de salut o per alteració conductual, unes cures molt més segures i, en definitiva, pràctiques menys restrictives que garanteixen els seus drets i preserven la seua dignitat.

Els nous sistemes d’alertes i de trucada assistencial informen en temps real de situacions no previstes o d’alt risc, com, per exemple, que una persona usuària abandone la seua habitació i altere el descans de la resta; caigudes del llit o atacs epilèptics; detecció de moviment als corredors en plena nit, que puguen necessitar assistència immediata o urgent, o bé una reacció conductual greu, que requerisca assistència immediata o urgent del personal d’atenció directa.

Projectes en curs

A la residència de persones amb discapacitat intel·lectual La Humanitat de Cheste i al centre específic de persones amb malaltia mental crònica d’Albocàsser s’ha implantat el Sistema d’Alertes d’Integració Digital SAID. S’han instal·lat 142 punts d’emissió d’avisos, com ara sensors, polsadors, monitoratge de zones, etc., a la residència i 57 al CEEM.

Aquests dos projectes han anat a càrrec de l’empresa valenciana Integración Digital Ingeniería, especialitzada en assistència i suport amb tecnologia digital per a persones amb discapacitat i persones majors en l’àmbit sociosanitari en tot Espanya.

A més, s’han escomés altres actuacions de millora dels dispositius d’alerta al CEEM Mossén Cirilo (Alcoi) i a les residències de persones amb discapacitat intel·lectual Carmen Picó a Alzira, Caixa Ontinyent a Ontinyent, Manises, Xàtiva i Jubalcoy a Elx, i està previst implementar nous sistemes d’avisos i de trucada assistencial en altres centres residencials.

L’Institut Valencià de Serveis Socials compta amb 1.500 professionals que atenen més de 1.300 persones amb discapacitat intel·lectual, trastorn mental greu, dany cerebral adquirit i majors en situació de dependència, en més de 30 centres i serveis a la Comunitat Valenciana.

Un total d’onze d’aquests centres són d’atenció residencial. En concret, huit residències situades a Alzira, Aldaia, Burjassot, Cheste, Manises, Ontinyent, Rocafort i Xàtiva, a la província de València, i una a Elx, a la província d’Alacant. A més dels CEEM d’Alcoi, a la província d’Alacant, i Albocàsser, a la de Castelló.

Galeria d'imatges