Sanitat

La Unitat de Genètica de La Fe obté l'acreditació ISO per al test prenatal no invasiu

26/08/2023
La Unitat de Genètica de La Fe obté l'acreditació ISO per al test prenatal no invasiu
  • La Unitat de Genètica de la Fe estudia anualment més de 8.000 casos de dones gestants de tota la Comunitat Valenciana
  • Aquesta acreditació és el màxim reconeixement sobre qualitat i competència per a laboratoris clínics

La Unitat de Genètica de l'Hospital La Fe de València ha obtingut recentment l'acreditació de qualitat UNE-EN ISO 15189, que l'avala en qualitat i competència per a realitzar el test prenatal no invasiu (TPNI).

El compliment d'aquesta norma demostra que la Unitat de Genètica de la Fe, a més de tindre un sistema de gestió rigorós, és capaç de generar resultats amb la màxima competència i validesa tècniques. Aquesta acreditació compleix el Reglament europeu (UE) 2017/746, que recomana que els laboratoris clínics tinguen un sistema de gestió de la qualitat estandarditzat.

El test prenatal no invasiu (TPNI) ha permés analitzar les mostres de més de 8.000 dones gestants de tots els hospitals públics de la Comunitat Valenciana des que es va implantar, l'octubre de 2019, quan la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va aprovar incloure'l com un programa de garbellat en gestants de risc intermedi.

El TPNI permet detectar les principals alteracions cromosòmiques del fetus i, malgrat ser un test de garbellat i no un test de diagnòstic, té una sensibilitat i especificitat molt altes, significativament superiors que el garbellat bioquímic que es realitza actualment a totes les gestants en el primer trimestre com un control habitual de l'embaràs, ja que únicament necessita una mostra de sang materna.

Aquest test ha permés, durant aquests últims anys, evitar un nombre elevat d'amniocentesis i, per tant, els riscos que aquesta tècnica invasiva comporta tant per a la gestant com per al fetus. 

Unitat de Genètica Hospital La Fe

La Unitat de Genètica de l'Hospital La Fe centralitza en l'actualitat la realització d'aquest test per a tota la Comunitat Valenciana, de manera que les 21 maternitats públiques envien les mostres de sang per al test prenatal no invasiu a l'Hospital La Fe. A més, funciona com a unitat de suport per a resoldre qualsevol qüestió que es puga plantejar en el procés d'assessorament del TPNI.

Tal com ha explicat el cap de la Unitat de Genètica de l'Hospital La Fe, José Vicente Cervera, el test prenatal no invasiu (TPNI) "és una eina revolucionària" en el camp de la medicina prenatal.

Aquest tipus de prova es realitza a través d'una simple anàlisi de sang materna i proporciona informació crucial sobre el fetus sense requerir procediments invasius com l'amniocentesi o la biòpsia corial, que comporten uns certs riscos per a la mare i el fetus ja que requereix la inserció d'agulles o instruments en l'úter.

D'aquesta manera, tal com precisa Jose Vicente Cervera, el TPNI minimitza el risc de complicacions i, al mateix temps, ofereix "una alternativa més segura" per a les dones embarassades. A més, ha constatat que el test és "altament precís en la detecció d'anomalies cromosòmiques en el fetus".

Aquest tipus de prova permet a pares i mares prendre decisions informades i preparar-se adequadament per a la cura del bebé. Segons el cap de la Unitat de Genètica de l'Hospital La Fe, el TPNI ofereix "una experiència menys estressant per a les dones embarassades", ja que, com que disminueix la necessitat de procediments invasius, es redueix l'ansietat i la incomoditat associades amb aquesta prova i pot donar "un major benestar emocional a les futures mares, ja que els permet gaudir més plenament de l'embaràs", conclou el doctor. 

Certificacions nacionals i europees

Aquesta acreditació s'uneix a la certificació ISO 9001:2015, que va obtindre la Unitat en 2019, i que continua mantenint actualment, i el sistema de gestió de la qualitat de la qual permet continuar millorant-ne els processos i, per tant, oferir un millor servei tant a pacients com al personal facultatiu que sol·licita els seus serveis, per a garantir, d'aquesta manera, un millor ús dels recursos públics.

Així mateix, també en els anys 2021 i 2022 s'ha obtingut el certificat favorable de l'EMQN (European Molecular Genetics Quality Network), companyia que realitza programes d'avaluació de qualitat externa (EQA) per a laboratoris que ofereixen proves genòmiques clíniques.

Actualment, la Unitat de Genètica estudia més 10.000 casos anuals de pacients de tota la Comunitat Valenciana amb malalties amb un possible caràcter hereditari, la major part d'aquestes considerades malalties rares o minoritàries.

Galeria d'imatges