Sanitat
Investigació sanitària

Fisabio rep un milió d’euros de l’AVI per a projectes d’innovació tecnològica i sostenibilitat sanitària

30/08/2023

  • Un dels sis projectes té com a objectiu integrar la sostenibilitat en la innovació tecnològica del sector sanitari i com aplicar-la

  • Una altra iniciativa desenvoluparà espais, materials i equipaments innovadors per a millorar la qualitat maternal i neonatal

     

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), en la convocatòria de 2023, ha concedit 1.370.755 euros en ajudes a sis projectes de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), organisme dependent de la Conselleria de Sanitat. Tots aquests es desenvoluparan entre 2023 i 2025 i estan dirigits a millorar la innovació del sector biosanitari valencià.

En la convocatòria sobre accions complementàries d’impuls i enfortiment de la innovació, l’AVI ha finançat amb 104.630 euros un projecte de creació d’un Green Health-HUBI a la Comunitat Valenciana. Es tracta d’un espai col·laboratiu que aglutinarà iniciatives, casos rellevants, coneixement i actors clau per a dirigir la innovació tecnològica i l’aplicació d’aquesta a l’àmbit de la sostenibilitat del sector sanitari.

Un altre dels projectes estratègics finançats per l’AVI està coordinat per Fisabio-Hospital Universitari de la Plana. Aquest ha rebut una ajuda de 211.876 euros per a desenvolupar un model de referència de centre de naixement. La proposta incorporarà dissenys d’espais, materials i equipaments innovadors basats en requisits i factors humans per a millorar la qualitat maternal i neonatal.

A més, aquesta iniciativa, en la qual també participen com a socis l’Associació d’Investigació de les Indústries Ceràmiques, la Universitat Politècnica de València i diverses empreses valencianes, té com a objectiu la reducció de les intervencions i els riscos associats a malalties nosocomials o intrahospitalàries. És a dir, les infeccions adquirides durant l’estada en un recinte d’atenció a la salut.

D’altra banda, en la línia de finançament per a la promoció del talent, l’AVI ha renovat l’aposta per la contractació de dos agents d’innovació per a la Fundació Fisabio amb una ajuda de 218.877 euros.

Generar sinergies entre tots els agents d’innovació

Com a part de l’estratègia global de l’entitat per a fomentar la cooperació entre agents del Sistema Valencià d’Innovació, Fisabio ha rebut 105.000 euros de finançament de l’AVI en la modalitat d’accions complementàries per a crear FisaLab-Elx, un laboratori d’experiències i validació clínica de solucions desenvolupades en l’àmbit de la salut.

Aquesta iniciativa es proposa com un projecte pilot per a arribar a establir un model d’experimentació que aporte resultats útils en l’esfera sociosanitària. El sistema podrà ser transferit posteriorment a altres centres sanitaris de la xarxa per a implementar-lo. Aquesta experiència pilot estarà situada en el Departament de Salut d’Elx-Hospital General, departament de salut adscrit a Fisabio amb una trajectòria i experiència àmplies en l’àmbit de la innovació.

Una altra de les ajudes concedides és de 435.581 euros i és per a la Unitat Científica d’Innovació Empresarial (UCIE) de Fisabio. Aquesta té com a missió millorar la competitivitat en el sector salut de la Comunitat Valenciana a través de la innovació. Desenvoluparà l’activitat fonamentalment en tres línies estratègiques: investigació en microbioma humà, hospitals verds i sostenibilitat, i malalties neurodegeneratives i cròniques.

Per a fer-ho, fomentarà a través de la participació oberta i inclusiva la col·laboració de Fisabio amb els principals actors del Sistema Valencià d’Innovació com ara empreses, instituts tecnològics, associacions empresarials, centres d’investigació, universitats i altres actors del sector.

Finalment, Fisabio ha obtingut 294.787 euros en la modalitat de compra pública d’innovació (CPI) per a executar el projecte CPIMPULSE en els departaments de salut adscrits a Fisabio. La iniciativa començarà el pròxim mes d’octubre i suposa una aposta per a promoure la CPI dins del seu àmbit d’actuació. L’objectiu principal, en aquest cas, és adquirir béns i serveis innovadors, no disponibles en el mercat, que responguen a necessitats dels departaments de salut corresponents.

Galeria d'imatges