Agricultura, Ramaderia i Pesca

La Conselleria d’Agricultura confirma el primer cas de malaltia hemorràgica epizoòtica a Ayora

30/08/2023
  • Es tracta d’una malaltia vectorial no contagiosa que afecta animals remugants silvestres i domèstics i en cap cas les persones

La Conselleria d’Agricultura Ramaderia i Pesca ha confirmat un primer cas de la malaltia hemorràgica epizoòtica (MHE) a Ayora, després de rebre la notificació del Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca del resultat positiu d’una mostra corresponent a un cérvol del terme municipal d’Ayora que l’ha analitzada el laboratori nacional de referència d’Algete, a Madrid.

La malaltia hemorràgica epizoòtica, també coneguda com a malaltia hemorràgica del cérvol, és una malaltia vectorial no contagiosa transmesa per vectors (mosquits culicoides) que afecta animals remugants silvestres i domèstics, i que de cap manera afecta les persones.

La declaració del cas no comporta l’adopció de restriccions del consum de productes animals, però sí quant al moviment d’animals vius. En aquest sentit, la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ja ha posat en marxa accions preventives i ha reforçat les mesures d’actuació que preveu el Pla anual zoosanitari per a reduir el risc d’aparició de nous casos i protegir les explotacions ramaderes de la Comunitat Valenciana.

L’MHE afecta greument els cérvols i pot afectar també daines i cabirols. En el bestiar boví pot produir clínica moderada i autolimitant en un parell de setmanes. Per part seua, el bestiar oví és susceptible a la infecció però poc a la malaltia clínica, mentre que el caprí és poc susceptible a la infecció.

En qualsevol cas, no tots els animals infectats desenvolupen la malaltia i molts són asimptomàtics o presenten signes molt lleus. Els cèrvids que manifesten signes clínics de la infecció poden presentar febre, feblesa, inapetència i pèrdua de l’instint de fugida. En casos menys aguts pot observar-s’hi aprimament.

La detecció inicial d’MHE a Espanya s’ha produït en explotacions de boví de Cadis i Sevilla el novembre de 2022 i, posteriorment, s’ha propagat per quasi tot el territori.

Comunicació de sospites

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca recorda la importància de comunicar de manera immediata qualsevol sospita en les espècies susceptibles per a evitar la propagació de la malaltia i adoptar les mesures necessàries, així com activar el tractament dels animals simptomàtics malalts.

De la mateixa manera, cal destacar que totes les explotacions ramaderes de boví hauran de tindre un pla de desinsectació en les seues instal·lacions. En el cas de les explotacions d’oví i caprí, també hauran de comptar amb aquest pla si han rebut remugants procedents de zones restringides per MHE, sempre que es troben en un radi de 150 quilòmetres del cas detectat.

La desinsectació de les instal·lacions haurà de fer-se durant tot el període d’activitat de mosquits (com a referència, s’utilitzaran els períodes d’activitat de vectors del Pla nacional de lluita contra la malaltia de la llengua blava).