Sanitat
Prevenció sanitària

Sanitat amplia l'atenció al codi ictus, a partir de setembre, a l'ictus hemorràgic

31/08/2023
  • Per a fer-ho, s'instaurarà una guàrdia d'atenció continuada als hospitals La Fe i Clínic de València els caps de setmana, festius i vespres de festius
  • Els pacients de Castelló i València seran atesos a l'hospital La Fe durant la primera quinzena de cada mes i del 16 al 30 o 31, al Clínic
  • Els pacients de la província d'Alacant continuaran sent atesos a l'hospital General Doctor Balmis

La Conselleria de Sanitat posarà en marxa a partir del pròxim 1 de setembre l'ampliació de l'atenció al codi ictus, ja que incorporà a l'atenció a l'ictus isquèmic i pediàtric l'ampliació de temps d'atenció a l'ictus hemorràgic.

Per a fer-ho, a més de l'atenció setmanal, s'instaurarà una guàrdia d'atenció continuada els caps de setmana, dies festius i vespres de festius als hospitals La Fe i Clínic de València.

En concret, per a les províncies de Castelló i València, els i les pacients seran atesos a l'hospital Universitari i Politècnic La Fe durant la primera quinzena de cada mes, mentre que del 16 al 30/31 de cada mes, seran atesos a l'hospital Clínic Universitari de València.

Quant a la província d'Alacant, no es modifica el protocol existent i els i les pacients continuaran sent atesos a l'hospital General Universitari Doctor Balmis d'Alacant.

S'amplia, d'aquesta manera, l'atenció al codi ictus que funciona des de 2014 a la Comunitat Valenciana. Amb el desenvolupament del Pla d'atenció a l'ictus, gràcies a la coordinació entre nivells assistencials i departamentals, ha augmentat la taxa de trombectomies, amb una mitjana de 20 procediments mensuals en cada departament de salut. Aquests procediments no s'han de demorar per a minimitzar els temps d'isquèmia i millorar el resultat del pacient.

Ictus hemorràgic

L'hemorràgia subaracnoidal aneurismàtica (HSA) és una de les patologies cerebrovasculars que, amb freqüència, afecta pacients joves, en les quals una intervenció precoç en les primeres 24 hores disminueix la possibilitat de resagnat i millora globalment el pronòstic.

D'aquesta manera, el tractament urgent d'un aneurisma cerebral que ha sagnat s'ha de realitzar precoçment per a reduir el risc de resagnat. En l'actualitat, el tractament endovascular és d'elecció per al tractament de l'anueurisma cerebral trencat, junt amb l'abordatge neuroquirúrgic, per a evitar les complicacions derivades.

Galeria d'imatges