Hisenda, Economia i Administració Pública
Suport a les famílies

Ruth Merino defén en Les Corts el decret del Consell que prorroga la reducció del 10 % en les taxes pròpies de la Generalitat

01/09/2023
Ruth Merino defén en Les Corts el decret del Consell que prorroga la reducció del 10 % en les taxes pròpies de la Generalitat
  • La Diputació Permanent convalida per unanimitat el decret amb mesures en vigor fins a final d'any per a pal·liar l'impacte de la inflació
  • La reducció de preus públics i taxes, incloses les universitàries, suposarà un estalvi de fins a 4,7 milions d'euros per a les famílies valencianes

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha defensat aquest divendres davant de la Diputació Permanent de les Corts la convalidació del decret del Consell per a reduir temporalment l'import de les taxes pròpies i preus públics de la Generalitat com a mesura de suport a les famílies valencianes en un context d'alta inflació.

La consellera, que ha iniciat la intervenció amb una condemna per l'assassinat d'una dona dimecres passat a Alzira i ha mostrat la seua solidaritat amb la família, ha defensat la convalidació del Decret llei 10/2023, de 10 d'agost, perquè conté un paquet de mesures d'una “transcendència significativa” que reflecteixen “la determinació del Consell d'usar tots els mecanismes disponibles per a estar al costat de les famílies i de les empreses de la Comunitat Valenciana”.

La responsable d'Hisenda ha argumentat que molts ciutadans de la Comunitat Valenciana passen per una “situació difícil” a causa de la inflació, que s'ha situat en el 2,6 % a l'agost, amb referències concretes al cost que té per a les famílies afrontar despeses quotidianes com la tornada al col·le, que enguany serà la més cara de la història amb fins a 465 euros de sobrecost respecte a anys anteriors; el pagament de la hipoteca per l'escalada de l'Euríbor, o omplir la cistella de la compra per l'encariment de productes bàsics com l'oli d'oliva.

L'objectiu del decret és prorrogar la reducció temporal del 10 % en l'import de les taxes pròpies i preus públics exigits per la Generalitat i els seus organismes autònoms pel període comprés des de l'1 de setembre fins al 31 de desembre de 2023. La mesura inclou les previstes en la Llei de taxes, la Llei d'inspeccions i controls sanitaris, la Llei de tarifes portuàries i la Llei de ports de la Generalitat.

Ruth Merino també ha destacat que aquesta bonificació del 10 % arriba a les taxes i preus públics en l'àmbit de l'educació dependents de la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació, específicament per a tot el pròxim curs escolar 2023-2024.

L'estalvi que representarà aquesta mesura a les butxaques dels valencians és “significatiu”, ha destacat Merino. En concret l'alleujament per a les famílies valencianes s'estima en 4 milions d'euros en total, que s'eleva a 4,7 milions si es té en compte també l'impacte de la reducció de les taxes universitàries.

“En temps de desafiaments, és el nostre deure respondre-hi amb solucions i mesures concretes. A mesura que enfrontem junts les dificultats actuals, reafirmem el nostre compromís de vetlar pel benestar de tots els ciutadans. Junts, podem avançar cap a un futur més estable i pròsper”, ha conclòs la responsable d'Hisenda.

Galeria d'imatges