Presidència

El Consell aprova una declaració institucional en la qual exigeix que el valencià tinga el mateix estatus d'oficialitat que la resta de les llengües cooficials de l'Estat

05/09/2023
  • El text aprovat demanda que “es respecte la nostra història i la nostra cultura i llengua centenàries, com a part essencial de la plural riquesa d'Espanya”
  • La declaració respon a la decisió de la presidenta del Congrés de no incloure el valencià entre les llengües cooficials

El Ple del Consell ha aprovat una declaració institucional en la qual exigeix que el valencià tinga el mateix estatus d'oficialitat que la resta de les llengües cooficials de l'Estat.

El text aprovat, que ha sigut remés al president del Govern i de torn del Consell de la Unió Europea, Pedro Sánchez, i a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, “és un requeriment amb la finalitat que es respecte la nostra història i la nostra cultura i llengua centenàries, com a part essencial de la plural riquesa d'Espanya”.

Així mateix, la Generalitat també ha enviat una petició al president del Consell Europeu, Charles Michel, en què l'insta que, “davant de qualsevol petició que ens afecte, es respecte el valencià”.

La declaració respon a la decisió de la presidenta del Congrés del passat 17 d'agost per la qual es permetrà l'ús de les llengües cooficials a la “seu de la sobirania nacional” sense incloure-hi el valencià, que està reconegut, igual que el castellà, en l'article 6 de l'Estatut d'Autonomia i per l'article 3 de la Constitució.

La Generalitat expressa a través d'aquesta declaració que les llengües no poden utilitzar-se “per a dividir i no per a unir i per a donar satisfacció als qui només desitgen la fractura i l'enfrontament entre els espanyols”.

De la mateixa manera, el text subscrit pel Consell destaca que “no permetrà ni un atac més” al valencià, ni que siga utilitzat com a “moneda de canvi per als qui volen trencar Espanya”.

Finalment, el Consell recorda que el Congrés dels Diputats és l'òrgan constitucional que representa el poble espanyol junt amb el Senat, on ja es du a terme la representació territorial i on ja es poden usar les diferents llengües d'Espanya.