President
Sectors essencials

Carlos Mazón constreny el Govern central a aprovar el conveni del Xúquer-Vinalopó per a donar “estabilitat i seguretat” al camp alacantí

06/09/2023
Carlos Mazón constreny el Govern central a aprovar el conveni del Xúquer-Vinalopó per a donar “estabilitat i seguretat” al camp alacantí
  • “A més del deute històric, el deute de l'infrafinançament i el deute per la falta d'inversions, el Govern de Pedro Sánchez ha creat el deute de l'aigua amb la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat
  • Anuncia un reforç de les ajudes per a assegurances agràries i la creació d'una taula de treball del raïm i destaca que la fi de l'Impost de Successions i Donacions “facilitarà el relleu generacional en el camp”
  • El cap del Consell elogia la tradició centenària de la denominació d'origen raïm de taula del Vinalopó i la qualitat “excepcional” que té
Aspe.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha constret el Govern central a aprovar “amb urgència” el conveni que ha de regular el transvasament Xúquer-Vinalopó “per a donar estabilitat i seguretat al camp alacantí”.

“Volem un conveni que per fi done projecció al camp i no sols pegats anuals o per a un temps concret. Bastant dur és ja el dia a dia del món de l'agricultura perquè, a més, no li donem la tranquil·litat que mereix”, ha indicat el president.

Carlos Mazón ha explicat que s'ha treballat en el contingut del conveni, que regularà el transvasament d'aigua a la comarca del Vinalopó per als pròxims 10 anys, per a aconseguir un acord “amb l'esforç de tots”, i ha lamentat que “el Consell de Ministres continue esperant tant de temps per a aprovar-lo”.

El president de la Generalitat ha fet aquestes declaracions a Aspe, on ha assistit al tall del primer ram de raïm de taula embossat del Vinalopó’, així com a la presentació de la campanya de la temporada 2023-2024 d'aquesta denominació d'origen protegida.

“El deute de l'aigua”

Durant l'acte, el cap del Consell ha assenyalat que “l'aigua és fonamental, no sols des del punt de vista del Xúquer-Vinalopó, sinó també del Tajo-Segura”. “Des del Consell lluitarem en matèria d'aigua, però aquesta vegada amb unitat, no amb paraules baixes; aquesta vegada sense por de denunciar el greuge permanent que suposa per a la província d'Alacant l'actitud del Govern de Pedro Sánchez”, ha assenyalat el cap del Consell.

Carlos Mazón ha criticat “el desastre, el menyspreu i el deute de l'aigua que té Pedro Sánchez amb la província d'Alacant”, i ha recordat que “s'ha retallat més de 25 vegades el transvasament del Tajo-Segura”.

“A més del deute històric, el deute de l'infrafinançament i el deute per la falta d'inversions, el Govern de Pedro Sánchez ha creat el deute de l'aigua amb la província d'Alacant i la Comunitat Valenciana”, ha lamentat el president.

Assegurances agràries i taula tècnica

Carlos Mazón també ha anunciat que es reforçaran les ajudes relatives a assegurances agràries, “que tant de cost suposen per als agricultors”, i que es crearà una taula de treball tècnica “per a atendre les necessitats específiques del cultiu del raïm”, i ha reiterat “el compromís del Consell amb el món agrícola”.

Així mateix, ha destacat que l'eliminació de l'Impost de Successions i Donacions, que va aprovar aquest dimarts el Ple del Consell, “facilitarà el relleu generacional en el camp valencià”.

“Aquesta mesura era una qüestió moral, un compromís de govern i personal davant d'una injustícia. Per això ho tramitarem per la via d'urgència, perquè és inajornable eliminar la xafogor moral què se'ns ha sotmés durant massa anys”, ha assenyalat Carlos Mazón.

Denominacions d'origen

Durant l'acte, el president de la Generalitat ha pogut comprovar de primera mà la recollida del raïm, en concret, la de les varietats Victòria i ideal, de les quals ha destacat la gran qualitat i les excepcionals característiques organolèptiques. Carlos Mazón ha donat valor al paper que exerceix la denominació d'origen protegida raïm de taula embossat del Vinalopó “en el manteniment d'una tradició centenària, d'un sistema de producció especial amb una qualitat excepcional, cada vegada més valorada pel consumidor i que des de la Generalitat volem ajudar a promocionar”.

El president ha assenyalat que “tot això constitueix un senyal d'identitat que transmet el nom de la província d'Alacant i de la Comunitat Valenciana per mig món”. Així mateix, ha indicat que el raïm de taula “és un dels productes més estimats per tots nosaltres, però som conscients que té reptes i complicacions i no els fallarem, no els podem fallar”.

A l'acte ha assistit també el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre; l'alcalde d'Aspe, Antonio Puerto; el president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, i el president del Consell Regulador de Denominació d'Origen Protegida de Raïm de Taula Embossat Vinalopó (CRDOP), José Bernabeu.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Carlos Mazón