Presidència

La Comunitat Valenciana participa a Tallinn en la huitena edició de la Cimera Internacional de Govern Obert

07/09/2023
La Comunitat Valenciana participa a Tallinn en la huitena edició de la Cimera Internacional de Govern Obert
  • El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, participa en diferents actes emmarcats en la cimera que reuneix al voltant de 2.000 persones de més de 70 països
  • José Tárrega destaca que el Govern Valencià “invertirà en innovació per a l'estudi i creació d'un registre d'algorismes en la Generalitat”
  • La Comunitat Valenciana albergarà la trobada de la Xarxa Autonòmica de Participació a principi del mes de desembre

El director general de Transparència i Participació de la Conselleria de Presidència, José Tárrega, participa durant aquesta setmana en la VIII Cimera Internacional de l'Open Government Partnership (OGP) Global Summit 2023 que es realitza a la ciutat de Telliskivi a Tallinn.

El director general de Transparència ha participat en diferents actes emmarcats en aquesta huitena cimera que ha reunit, durant els dies 6 i 7 de setembre, més de 70 països membres de l'Aliança pel Govern Obert i al voltant de 2.000 persones, a més de grups de la societat civil i del món acadèmic per a debatre entorn del govern obert en l'era digital, el potencial de la tecnologia per a fer que la governança i la formulació de polítiques siguen més transparents i responsables i la preservació de la democràcia. 

José Tárrega ha intervingut en l'assemblea local de l'OGP per a traslladar el pla de treball de la Generalitat en matèria de transparència i participació durant els pròxims quatre anys, com a membre de l'OGP local.

En la intervenció, José Tárrega ha destacat que el Govern Valencià “invertirà en innovació per a l'estudi i creació d'un registre d'algorismes en la Generalitat, com a nova obligació de publicitat activa”. 

Així mateix, el director general de Transparència i Participació ha assenyalat també que “apostem decididament per la formació en associacionisme a les entitats associatives i als emprenedors i les emprenedores en associacionisme”. 

Alhora, José Tárrega ha anunciat que la Comunitat Valenciana albergarà la trobada de la Xarxa Autonòmica de Participació a principi del mes de desembre “com a part del nostre compromís a continuar aprofundint en les aliances en matèria de transparència i participació”. 

El director general de Transparència i Participació ha participat també en un debat previ en què han estat representats els diferents governs integrants de l'OGP i la societat civil, en què, a través de tallers i debats, s'han posat en comú les diferents estratègies per a enfortir el diàleg entre les múltiples parts interessades i aprofundir en temes de govern obert, entre altres qüestions.

Al seu torn, José Tárrega ha mantingut una trobada amb el responsable del programa local de l'OGP, Rudi Borrmann, i el coordinador de la regió d'Europa, José María Marín, i amb diferents membres de Dades Obertes Charter, entitat que reuneix governs i organitzacions amb l'objectiu d'impulsar l'obertura i la reutilització de dades governamentals. També s'ha reunit amb la secretària d'Estat de Funció Pública del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, Lidia Sánchez.

OGP local

L'OGP local naix en 2016 amb l'objectiu de construir aliances entre els governs locals i les organitzacions de la societat civil per a fer que els governs siguen més oberts, inclusius, participatius i responsables davant de la ciutadania.

A través d'OGP local es reuneixen les parts interessades, tant a escala nacional com local, per a abordar desafiaments, teixir aliances i promoure reformes, per a difondre la innovació en tots els països.

En 2022, l'OGP va seleccionar la Comunitat Valenciana per a formar part d'aquesta xarxa a la qual també es van sumar un total de 28 regions i ciutats de tot el món. 

OGP local s'inclou en l'Aliança de Govern Obert o Open Government Partnership (OGP), xarxa de referència mundial en transparència i participació, impulsada en 2011 per líders governamentals i defensors de la societat civil amb l'objectiu de promoure la transparència governamental, lluitar contra la corrupció i fomentar la democràcia en el món.

L'Aliança per al Govern Obert és una iniciativa multilateral que busca assegurar compromisos concrets dels governs per a promoure la transparència, capacitar la ciutadania, lluitar contra la corrupció i aprofitar les noves tecnologies per a enfortir la governabilitat. 

L'OGP inclou actualment 75 països i 104 governs locals, que representen més de dos mil milions de persones, i milers d'organitzacions de la societat civil com a espai d'intercanvi i aprenentatges per a millorar les necessitats en govern obert de manera eficient i equitativa.

Galeria d'imatges