President
Curs 2023-2024

Carlos Mazón: “Els conflictes més difícils només han d'abordar-se des de la llei i sempre dins del marc constitucional”

08/09/2023
Carlos Mazón: “Els conflictes més difícils només han d'abordar-se des de la llei i sempre dins del marc constitucional”
  • El president de la Generalitat ha presidit l'obertura del curs acadèmic 2023-24 de les universitats valencianes, en què ha assenyalat que observa “amb estupor” la realitat política i institucional d'Espanya
  • Ha advertit que cap suposat conflicte “pot servir de subterfugi per a alterar la seguretat jurídica, el codi penal o la igualtat entre espanyols”
  • Ha assenyalat que únicament a través de la llei “es protegix la nostra convivència i el nostre Estatut d'Autonomia”
  • Carlos Mazón s'ha compromés a “blindar” el nivell actual de finançament universitari i a “abordar” un pla plurianual que done “estabilitat i certitud financera”
  • Recorda que s'han congelat les taxes universitàries, es potenciaran les ajudes i beques i que es dissenyarà un pla de ciència i tecnologia en què s'integren les universitats
València.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assenyalat que els conflictes més difícils de resoldre “només poden abordar-se, tal com marca la Constitució Espanyola, des de la llei, cap a la llei i a través de la llei”. 

Carlos Mazón ha fet estes declaracions durant l'obertura del curs acadèmic 2023-2024 de les universitats valencianes, que ha tingut lloc este dijous. 

En el transcurs de l'acte, el cap del Consell, que és llicenciat en Dret per la Universitat d'Alacant, ha assenyalat que, “com a jurista, com a president de la Generalitat i com a ciutadà”, observa “amb estupor” la realitat política i institucional d'Espanya. 

“Cap suposat conflicte pot servir de subterfugi per a alterar la seguretat jurídica, el codi penal o la igualtat real entre espanyols”, ha advertit el president de la Generalitat.

En este sentit, Carlos Mazón ha alertat que “únicament a través de la llei s'enfortix i es protegix la nostra convivència, la nostra igualtat i, per descomptat, el nostre Estatut d’Autonomia”.

Lideratge de les universitats valencianes

Durant la intervenció, Carlos Mazón ha destacat que el sistema públic universitari valencià “està acreditat com un dels millors d'Espanya, que s'ha situat sistemàticament entre els tres primers llocs de totes les anàlisis”. 

Així, ha indicat que este curs que començarà, 171.500 estudiants iniciaran els estudis en les universitats valencianes; 121.728, en una universitat pública, i 49.787, en un centre privat. 

El president ha subratllat que hi ha una oferta acadèmica “consolidada” i ha assenyalat que “les universitats són instruments essencials per a assegurar el bon funcionament i la igualtat d'oportunitats”.

“Nova política universitària”

De cara al nou curs, Carlos Mazón ha assenyalat que des del Consell s'inicia una “nova política universitària”, dirigida a “consolidar, impulsar i enfortir les universitats, el seu personal i el seu estudiantat”.

Així, ha recordat que s'han congelat les taxes universitàries, es potenciaran els programes d'ajudes i beques, es reconeixerà l'excel·lència acadèmica dels estudiants i es dissenyarà un pla de ciència i tecnologia, en el qual s'integren les universitats, altres centres d'investigació i la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT).

Compromís de “blindar” el finançament actual

Durant la intervenció, Carlos Mazón ha assenyalat també que els poders públics han d'assegurar “que el finançament universitari té el nivell requerit perquè estos centres formatius aconseguisquen els seus objectius”.

Sobre este tema, el cap del Consell ha indicat que, malgrat que el sistema públic universitari valencià compta amb una aportació de la Generalitat de 1.031 milions (0,90 % del PIB), seguix sense disposar d'un programa plurianual de finançament que li done “estabilitat i certitud financera”, un repte que Carlos Mazón s'ha compromés a “abordar sense dilació” i que “estarà present en la nostra acció de Govern”, ha dit.

En este sentit, el cap del Consell ha anunciat que blindarà per als anys successius l'actual nivell de finançament ordinari, “consolidant la ja aprovada en 2023 i actualitzant-la en la mateixa proporció en les retribucions dels empleats públics”.

Així mateix, ha indicat que “exigirà” al Govern d'Espanya “l'aportació proporcional que corresponga a la Comunitat Valenciana dels recursos addicionals que suposa el compliment de l'objectiu de finançament, fins a aconseguir l'1 % del PIB des del 0,76 % actual”, compromés per la Llei orgànica del Sistema Universitari (LOSU).

Mazón també ha apostat pel “diàleg continu” amb les universitats i per l'“escolta activa” amb totes les parts. “Tots els canals estan oberts, per tant, utilitzem-los per a millorar tot el possible les universitats de la Comunitat Valenciana”, ha indicat.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Carlos Mazón