Sanitat
Activitat trasplantadora

La Fe arriba a 1.000 trasplantaments cardíacs en 36 anys

08/09/2023
  • L'hospital valencià és, junt amb l'Hospital Puerta de Hierro de Madrid, l'únic centre d'Espanya que ha aconseguit esta fita
  • La Fe va ser l'hospital que va realitzar un nombre més elevat de trasplantaments cardíacs l'any passat en tot Espanya

L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha realitzat el trasplantament de cor número 1.000. Es tracta d'una fita en la història de la cirurgia trasplantadora que situa el centre valencià en el reduït grup d'hospitals que han aconseguit esta xifra a tot el món, integrat per una vintena de centres. A Espanya, només l'Hospital Puerta de Hierro de Madrid ha aconseguit recentment el miler d'intervencions en 39 anys d'activitat trasplantadora.

En este sentit, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha assenyalat que “esta fita posa de manifest el nivell de la qualitat assistencial que tenim en la Comunitat Valenciana. A més, ha de servir d'exemple i d'estímul per a tot el personal que exercix labors en la sanitat pública, per a continuar treballant l'objectiu d'aconseguir altes cotes de qualitat, de qualificació i de prestigi”.

Així mateix, el conseller ha destacat l'exemple de professionalitat i la labor exercida per tot l'equip de cirurgia cardíaca de l'Hospital La Fe, encapçalada actualment pel doctor Juan Martínez León, així com la labor que durant anys han desenvolupat Anastasio Montero i José María Caffarena en el servei de cirurgia cardíaca de La Fe.

En el cas valencià, el receptor és un pacient de la Comunitat Valenciana que va requerir suport circulatori (màquina de circulació extracorpòria, ECMO) durant tres setmanes, a l'espera d'aconseguir una donació òptima. L'evolució ha sigut favorable i ja ha rebut l'alta mèdica, segons ha explicat el cap de servei de Cirurgia Cardiovascular de l'Hospital La Fe, Juan Martínez León.

El primer trasplantament cardíac en este centre, referència de la Comunitat Valenciana per a trasplantament cardíac i teràpies avançades en insuficiència cardíaca, “es va realitzar fa ara 36 anys, a una mare de família que havia patit un mal cardíac sever”, ha recordat Luis Almenar, coordinador de Trasplantament Cardíac en La Fe. Des de llavors, novembre de 1987, es realitzen entre 30 i 35 intervencions cardíaques cada any, la qual cosa suposa una mitjana de 3 al mes.

Les intervencions relacionades amb el trasplantament de cor inclouen no sols els procediments estàndard, sinó també el trasplantament combinat amb altres òrgans -per exemple, el renyó- i els trasplantaments pediàtrics i infantils.

A més, l'Hospital La Fe és centre de referència nacional (CSUR) per a trasplantament cardiopulmonar (els dos òrgans simultàniament). “D'esta manera, és el primer centre que aconseguix el miler de trasplantaments combinant els tres tipus: adult, infantil i cardiopulmonar”, ha explicat Martínez León.

El Programa de trasplantament cardíac és fruit de la col·laboració de molts professionals sanitaris de diferents serveis que treballen de manera coordinada amb l'objectiu de donar una nova oportunitat als pacients que només compten amb esta opció: Cardiologia, Coordinació de Trasplantaments, Cirurgia Cardíaca, Anestèsia i Reanimació, Unitat de Vigilància Intensiva, Anatomia Patològica, Microbiologia/Malalties Infeccioses, Anàlisis Clíniques, Radiologia, Rehabilitació i Farmàcia Hospitalària, entre d'altres.

Tant Juan Martínez León com Luis Almenar destaquen que tot l'hospital està “implicat i compromés amb l'activitat trasplantadora que no seria possible sense este lliurament i sense la gran generositat dels donants i les famílies d'estos”.

Altres assoliments del programa d'insuficiència cardíaca avançada i trasplantament

Els serveis que integren el Heart Team (Anestèsia i Reanimació, Vigilància Intensiva, Cirurgia Cardíaca i Cardiologia) estan directament implicats amb els pacients per a oferir els nivells més elevats en matèria d'innovació i qualitat.

Un aspecte important del treball d'este equip és la implantació de sistemes d'assistència circulatòria i ventricular. De fet, recentment es va superar la xifra de 500 implants del dispositiu ECMO, amb el qual s'ha pogut aconseguir que milloren molts pacients greument malalts.

Així mateix, s'hi implanten dispositius de llarga duració – cor “artificial”- que permeten als pacients tornar a les seues cases i realitzar una vida molt millor que la que tindrien. D'altra banda, hi ha un compromís elevat a potenciar la donació per a reduir la llista d'espera.

El centre que més trasplantaments cardíacs va realitzar en 2022 en tot Espanya

Segons el registre espanyol de trasplantaments, l'any passat es van fer 311 trasplantaments de cor en tot Espanya, dels quals l'Hospital La Fe va realitzar-ne un total de 28, xifra que el convertix en l'hospital que més trasplantaments cardíacs va realitzar de tot Espanya.

A més, el gerent de l'Hospital La Fe, José Luis Poveda, ha assenyalat “la importància de disposar d'un centre en la nostra Comunitat que està acreditat per a realitzar tota mena de trasplantaments i que assumix també la realització de trasplantaments infantils”.

El programa de trasplantament en este centre té un desenvolupament exponencial des de fa anys amb intenció de ser centre referent a escala nacional i oferir als ciutadans i ciutadanes de la Comunitat Valenciana els millors estàndards en matèria assistencial i de qualitat.

Talls de veu relacionats