Hisenda, Economia i Administració Pública
Seguretat digital

La Generalitat organitza nous tallers pràctics per a formar l'alumnat de l'ESO, els familiars i docents davant dels ciberdelictes i el ciberassetjament

11/09/2023
La Generalitat organitza nous tallers pràctics per a formar l'alumnat de l'ESO, els familiars i docents davant dels ciberdelictes i el ...
  • Ruth Merino: “Les jornades són pràctiques i interactives i perseguixen ensenyar a resoldre casos reals d'amenaces i atacs en el món digital”
  • El Centre de Ciberseguretat de la Comunitat (CSIRT-CV) realitza esta setmana noves jornades gratuïtes de conscienciació en centres educatius

La Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública reprendrà esta setmana, amb l'inici del nou curs escolar, la Campanya de Formació i Conscienciació en Ciberseguretat en centres educatius de secundària de la Comunitat Valenciana, dirigida tant a l'alumnat com a pares, mares, tutors i docents, amb l'objectiu d'ajudar a previndre el ciberassetjament i altres amenaces de l'entorn digital.

El Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), dependent de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), du a terme esta iniciativa, que forma part del Pla valencià de capacitació en ciberseguretat.

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha explicat que la iniciativa consistix “en dos jornades en què s'impartixen tallers en cada centre, on personal de formació especialitzat posa de manifest la vulnerabilitat dels menors en el món digital, mitjançant demostracions i exemples pràctics que, en molts casos, causen un gran impacte tant entre els més joves com en persones adultes”.

Merino, que ha detallat que els tallers “són totalment gratuïts i estan a la disposició de tots els centres que ho sol·liciten, ja siguen públics, concertats o privats”, ha destacat “la valoració dels qui participen en esta iniciativa com una experiència enriquidora, pedagògica i, sobretot, molt útil, per la qual cosa molts repetixen en anys posteriors”.

Pla valencià de capacitació en ciberseguretat

El Pla valencià de capacitació en ciberseguretat es va posar en marxa en 2018 per a millorar els coneixements en ciberseguretat d'un sector de la població molt vulnerable, com són els menors, i ajudar el seu entorn familiar i docent per a protegir-los.

Per a fer-ho, en les jornades es tracten temes com la configuració segura de dispositius, com evitar el mal ús de tecnologies i xarxes socials, les amenaces més importants en les quals es veuen envoltats els menors, els recursos d'ajuda disponibles, els ciberdelictes, els principals perills de cada tipus de dispositiu, com protegir la identitat digital i les connexions i com usar gestors de contrasenyes, entre d'altres.

Fins al moment, més de 360 centres educatius i 35.000 assistents, de les tres províncies de la Comunitat, han participat ja en la campanya. L'objectiu és arribar a tots els centres de secundària, és a dir, a més de 700.

L'Institut d'Educació Secundària IES Número 26 La Misericòrdia serà el primer centre a gaudir d'estes jornades, dels 30 previstos en el que falta de 2023, concretament els dies 13 i 14 de setembre. Les jornades estan dirigides als estudiants de 1r i 2n de l'ESO, els qui reben, presencialment, una sessió de conscienciació i un taller més pràctic que aferma els coneixements adquirits.

De manera paral·lela, es fan altres dos sessions de conscienciació: una dirigida a pares, mares i tutors de tot el centre educatiu, independentment de l'edat dels fills, i una altra a tots els docents del centre. Estes sessions poden ser presencials o en línia, ja que l'objectiu és formar el màxim nombre possible de persones adultes.

Ruth Merino ha fet una crida a la participació de pares i mares dels estudiants valencians, perquè “la implicació de la família és crucial per a la protecció dels fills i filles enfront del ciberassetjament i altres amenaces d'Internet. Les persones adultes necessiten adquirir els coneixements necessaris per a acostar-se i conéixer directament la realitat que es viu en el ciberespai, per a poder ajudar els menors a desenvolupar-se en este entorn amb seguretat”.

“Els jóvens creuen, a vegades, que per pertànyer a una generació que ha nascut o crescut en un món digital ja són experts en ciberseguretat. No obstant això, la realitat és que en el món virtual és igual o més difícil protegir-se que en el real”, ha recordat la consellera d'Hisenda.

Firewalls humans i hackers ètics

Per part seua, el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha detallat que l'objectiu és “convertir les persones en firewalls humans, en els seus propis sistemes de seguretat, perquè sàpien quina informació i dades entrants o sortints han de restringir per a evitar problemes, és a dir, que aprenguen a identificar els perills i a protegir-se com ho farien en la vida real”.

“La temàtica s'aborda de manera pràctica i utilitzant casos reals que ja han ocorregut en el passat, amb l'ajuda de personal tècnic especialitzat de CSIRT-CV, hackers ètics de la Generalitat, que exposen als i a les alumnes a atacs reals, perquè sàpien com defensar-se”, ha explicat el director general de TIC.

La campanya forma part de l'activitat de difusió i conscienciació que fa el centre a través de la pàgina web (www.csirtcv.gva.es) i les xarxes socials. A més, el centre contribuïx a augmentar la confiança en la xarxa de ciutadans i empreses mitjançant una àmplia oferta formativa gratuïta i disponible en el portal de conscienciació en ciberseguretat de CSIRT-CV (concienciat.gva.es).

Galeria d'imatges