Agricultura, Ramaderia i Pesca
Espècies exòtiques

El Consell valida les actuacions d'emergència per a la destrucció de nius de la vespa asiàtica o Vespa velutina al nord de la província de Castelló

12/09/2023
  • Comença a aplicar-se el pla d'emergència per la presència de la vespa asiàtica al nord de la província de Castelló
  • Es tracta d'un depredador de l'abella mel·lífera que afecta la producció de mel i l'agricultura

El Ple del Consell ha sigut informat per la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de les actuacions d'urgència que es duran a terme a través del Pla d'actuació d'emergència davant de la presència de la vespa asiàtica al nord de la província de Castelló, per un import de 200.000 euros.

D'esta manera, es faran treballs de cerca i destrucció de nius de vespa asiàtica o Vespa velutina i la formació del personal de zones afectades.

Esta mesura es durà a terme a través d'una empresa pública mitjançant un contracte d'emergència.

A través del pla també s'establix una xarxa de parament de trampes al nord de la província de Castelló i altres zones afectades amb vista a localitzar noves poblacions de l'espècie.

Entre els objectius d'este document es troba frenar l'expansió de l'espècie a territoris nous i, en col·laboració amb els apicultors i agricultors, estudiar les mesures per a mitigar els impactes negatius sobre l'activitat apicultora i els ecosistemes.

El pla establix un programa de seguiment de l'espècie per a millorar el coneixement de la seua dispersió i aclimatació en la zona afectada, amb la finalitat d'ajustar les accions de control en el marc d'un maneig adaptatiu, de manera que s'adopten les mesures més eficaces a cada moment al mateix temps que es minimitzen els impactes negatius sobre espècies no objectiu.

Per a la consecució d'estos objectius, participaran les conselleries de Justícia i Interior; Agricultura, Ramaderia i Pesca i Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, al mateix temps que s'encarregaran de coordinar l'execució del pla.

Així mateix, es contractaran per via d'emergència equips de treball i els mitjans materials necessaris per a fer front a totes les mesures previstes.

Així, amb caràcter urgent es posarà en marxa un dispositiu format per diversos equips per a la localització de nius de vespa asiàtica en l'entorn inicial de detecció, emprant metodologies de rastreig, encebament i seguiment d'obreres. La finalitat d'esta acció és l'eliminació dels nius amb caràcter previ a la dispersió de reines fundadores, la qual té lloc al principi de la tardor.

A més, es treballarà en la localització de nous exemplars de vespa asiàtica mitjançant la instal·lació de parany al terme municipal de Vallibona i municipis de les comarques dels Ports i Baix Maestrat i Vall d'Alba i la col·laboració amb els apicultors amb bucs situats a la província de Castelló perquè revisen els seus assentaments de bucs i comuniquen la presència o absència de la vespa asiàtica.

Es programaran cursos de formació d'apicultors agricultors o agricultores i totes les persones que puguen tindre contacte de risc amb esta espècie, així com de les administracions municipals i autonòmiques competents en la gestió d'esta problemàtica.

S'implementaran accions de sensibilització de la població en general com ara cartells informatius i línies telefòniques de contacte per a avisos i una coordinació entre les conselleries competents mitjançant la creació de comissions de seguiment i grups de treball per a l'adopció de mesures de reducció de riscos de la propagació de la Vespa velutina, la protecció de l'apicultura i agricultura i la protecció de les persones.

La vespa asiàtica, un depredador especialitzat d'abelles mel·líferes, es va detectar al nord de Castelló el dia 2 de setembre. Esta espècie també afecta l'agricultura com la flor, especialment de gerds en hivernacles i el consum de fruites (maduixes, raïm, pomes...).