Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Programació

La Filmoteca Valenciana inicia nova temporada amb els cicles de Wim Wenders i les millors pel·lícules de 2022

14/09/2023
La Filmoteca Valenciana inicia nova temporada amb els cicles de Wim Wenders i les millors pel·lícules de 2022
  • La Filmoteca Valenciana projecta divendres 15 de setembre, a les 18 hores, ‘Un año, una noche (2022), d'Isaki Lacuesta
  • A les 20.15 hores es projectarà el clàssic ‘El amigo americano’ (1977), de Wim Wenders

La Filmoteca Valenciana inicia en la seu de l'edifici Rialto una nova temporada amb una completa retrospectiva de Wim Wenders i una selecció de les millors pel·lícules de 2022, segons la crítica especialitzada.

El cicle amb les millors pel·lícules de 2022 es va iniciar el mes de juny passat i es reprén el divendres 15 de setembre, a les 18 hores, amb la projecció a la sala Berlanga de la Filmoteca Valenciana d'‘Un año, una noche’ (2022), dirigida per Isaki Lacuesta. La pel·lícula es podrà tornar a veure el dissabte 16 de setembre, a les 20.15 hores.

Basada en el llibre ‘Paz, amor y death metal’, de Ramón González, supervivent de l'atemptat terrorista a la sala de concerts Bataclan de París, ‘Un año, una noche’ té com a protagonistes Ramón (Nahuel Pérez Biscayart) i Céline (Noémie Merlant), una jove parella que es troba en el local Bataclan de París la nit del 13 de novembre de 2015.

Durant l'assalt terrorista, els dos aconseguixen, cada un per la seua part, entrar en el camerino dels músics i refugiar-se allí. En eixir ja no són els mateixos. I no saben si podran tornar a ser-ho.

Així mateix, dins d'este cicle, La Filmoteca Valenciana projecta el dijous 21 de setembre, a les 20 hores, i el dissabte, 23 de setembre, a les 18 hores, ‘Alcarràs’ (2022) de Carla Simón, guanyadora de l'Os d'Or en el Festival de Berlín.

En la seua segona pel·lícula, Carla Simón centra la seua càmera en la família Solé, que fa diverses generacions que cultiva una gran extensió de bresquilleres a Alcarràs, una xicoteta localitat rural de Catalunya. Però la d'este estiu pot ser la seua última collita: la fruita ja no renda i els panells solars estan substituint els arbres.

D'altra banda, el divendres 22 de setembre, a les 18 hores, i el dissabte 23 de setembre, a les 20.15 hores, La Filmoteca Valenciana projecta ‘Benediction’(2022) del veterà realitzador britànic Terence Davies. ‘Benediction’ és la història del poeta Siegfried Sassoon que, després de ser condecorat en la I Guerra Mundial pel govern britànic, es va oposar a l'enfrontament bèl·lic.

El divendres 29, a les 18 hores, i el dissabte 30 de setembre, a les 20 hores, la Filmoteca Valenciana projecta ‘Memoria’ (2022), escrita i dirigida pel tailandés Apichatpong Weerasethakul i protagonitzada per Tilda Swinton, Elkin Díaz, Jeanne Balibar, Juan Pablo Urrego i Daniel Giménez Cacho.

La pel·lícula conta la història d'una botànica britànica establida a Colòmbia, que es desperta una nit per un soroll estrany. La protagonista emprén un viatge fins al cor de la selva a la recerca de l'origen d'este soroll que només ella pareix sentir.

El divendres 29 de setembre, a les 20.30 hores, i el diumenge 1 d'octubre, a les 18 hores, La Filmoteca Valenciana projecta ‘La emperatriz rebelde’ (‘Corsage’, 2022) de Marie Kreutzer. Es tracta d'una atípica aproximació psicològica a la figura històrica de l'emperadriu Isabel d'Àustria (Sissí), durant les celebracions del seu quaranta aniversari en el Nadal de 1877.

Cinc pel·lícules de Wim Wenders

El cicle sobre el cineasta alemany Wim Wenders es va iniciar en la passada edició de la Filmoteca d’Estiu i ara prosseguix a la sala Berlanga de la Filmoteca Valenciana fins al 31 d'octubre.

El cicle es reprén el divendres 15 de setembre, a les 20.15 hores, amb la projecció de 'El amigo americano’ (1977), singular adaptació de la novel·la policíaca ‘El joc de Ripley’ de Patricia Highsmith, protagonitzada per Bruno Ganz i Dennis Hopper. La pel·lícula es podrà tornar a veure el dissabte 16 de setembre, a les 18 hores.

Dins de les pel·lícules del cicle programades al setembre figuren ‘En el curso del tiempo’ (1976), que es projectarà el 17 i 20 de setembre, a les 18 hores; ‘El cielo sobre Berlín (1987), que es projecta el 19 de setembre, a les 18 hores, i el 22 de setembre, a les 20.30 hores; ‘Hasta el fin del mundo’ (1991), que es projecta el 24 de setembre, a les 18 hores, i ‘Lisboa Story’ (1994) que es projecta el 30 de setembre, a les 18 hores, i el 4 d'octubre, a les 20 hores.

Galeria d'imatges