Hisenda, Economia i Administració Pública
Jornada CEV

Ruth Merino: "Serem aliats de les empreses en la generació d'ocupació i riquesa a la Comunitat"

14/09/2023
  • La consellera d'Hisenda destaca la determinació del Consell per a afavorir el desenvolupament econòmic amb mesures com l'eliminació de duplicitats i tràmits innecessaris i l'optimització dels recursos públics
  • Merino assenyala l'eliminació de l'Impost de Successions i Donacions com el primer pas per a alleujar la càrrega fiscal de famílies i empreses
  • La reivindicació de la reforma del finançament autonòmic i d'unes inversions “justes” per a la Comunitat Valenciana són prioritàries per al Consell

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha manifestat este dijous a Elx la voluntat del seu departament de contribuir a generar un clima favorable per al desenvolupament econòmic i empresarial de la Comunitat Valenciana amb mesures com l'eliminació de tràmits burocràtics innecessaris o l'alleujament de la càrrega fiscal, per a la qual ja s'ha fet un primer pas amb la bonificació del 99 % de l'Impost de Successions i Donacions (ISiD) des del passat 28 de maig.

La titular d'Hisenda ha participat en la Jornada Empresarial CEV realitzada en el recinte firal d'Alacant IFA, en què també han intervingut la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, i la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas.

Durant la intervenció a l'inici de la jornada, Merino ha esbossat algunes de les grans línies que guiaran la seua política al capdavant de la Conselleria d'Hisenda encaminades a “promoure un entorn empresarial sòlid i competitiu”.

“La nostra missió és clara: alleujar la càrrega fiscal de les famílies i les empreses, simplificar els tràmits burocràtics, reivindicar un finançament i unes inversions justes i utilitzar de manera eficient els recursos públics”, ha subratllat sobre este tema la consellera i portaveu del Consell durant l'acte organitzat per la confederació que presidix Salvador Navarro.

Merino ha apel·lat el “terreny comú” en què administració i empreses poden “col·laborar i trobar solucions als desafiaments a què s'enfronta la Comunitat Valenciana” i ha indicat que l'eliminació de l'Impost de Successions i Donacions ha sigut “un important primer pas que evidencia el camí que vol seguir el nou executiu” en la direcció d'alleugerir la càrrega fiscal dels agents econòmics.

La consellera ha recordat que, amb la bonificació del 99 % de l'ISiD amb efectes des del passat 28 de maig, el 95 % de contribuents ja no haurà de pagar este impost. L'impacte de la mesura es calcula en unes 15.000 persones beneficiàries en el cas de successions i en unes 3.000 en el cas de donacions per al conjunt de la Comunitat Valenciana. Si a això s'afigen les més de 5.000 renúncies a herències que es produïen fins ara en diversos casos per a no haver de pagar impostos, Merino ha assegurat que les potencials beneficiàries d'esta mesura superen les 20.000 persones a l'any.

“Com més impostos hi ha, menys estalvi, menys inversió, menys atractiva resulta esta terra per a viure-hi o per a emprendre-hi”, ha explicat la responsable d'Hisenda, que ha destacat la importància que l'Administració no supose un “obstacle” per al desenvolupament econòmic “just en un moment en el qual empreses i famílies s'enfronten a un entorn molt complicat per la vertiginosa pujada dels tipus d'interés dels últims mesos”.

Merino ha subratllat la importància d'eliminar “burocràcies innecessàries”, d'agilitzar l'aprovació d'expedients relacionats amb el desenvolupament urbanístic destinat a ús industrial i d'“optimitzar els recursos” públics per a eliminar la “despesa supèrflua”.

Un finançament i inversions “justos”

La màxima responsable dels comptes autonòmics ha considerat que, a més de crear les condicions necessàries des de l'Administració, el progrés de la Comunitat Valenciana depén també d'una reforma del Sistema de Finançament Autonòmic que el Consell continuarà reclamant de manera prioritària perquè els valencians reben els recursos que “per justícia i per dret” els corresponen.

“Este canvi en el finançament autonòmic i la compensació d'un deute generat, en bona part, a conseqüència d'anys d'infrafinançament són necessaris per a blindar un entorn empresarial més sòlid i competitiu. L'obtenció dels recursos necessaris és un pas crucial per a impulsar la nostra economia i millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans”, ha indicat Merino.

A això s'unix, a més, la necessitat de comptar amb unes “inversions justes” que atenguen les necessitats reals de cada territori “en lloc de repartir-se de manera arbitrària”. Sobre este tema ha opinat que “no és just” que la província d'Alacant siga “sistemàticament menystinguda” en els Pressupostos Generals de l'Estat, tal com denuncien la CEV mateixa, Ineca i la Cambra de Comerç d'Alacant.

“La més que probable pròrroga d'uns pressupostos generals de l'Estat (PGE) que condemnen Alacant a l'últim lloc en inversió territorialitzada sols farà que agreujar encara una mica més esta injustícia davant de la qual no ens resignem. Per això pensem que el millor que li podria passar a la Comunitat Valenciana i a la província d'Alacant seria la constitució d'un govern amb Alberto Núñez Feijóo al capdavant que poguera elaborar uns nous PGE a temps de ser aprovats i que posaren fi a eixa discriminació ja des de l'any vinent. Perquè Alacant mereix més”, ha incidit la titular d'Hisenda.

Finalment, Merino ha instat que Administració, empresaris i societat civil vagen del bracet en eixa “lluita per un finançament i unes inversions justos”, sobre els quals construir “un futur més pròsper i equitatiu per a la Comunitat Valenciana, on les empreses puguen florir i els serveis públics siguen de la més alta qualitat”.

Galeria d'imatges