Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Festival Ensems

Cultura comença la programació del 45é festival Ensems amb huit activitats durant el primer cap de setmana

14/09/2023
Cultura comença la programació del 45é festival Ensems amb huit activitats durant el primer cap de setmana
  • Destaca l'òpera multimèdia Woman at point zero, en col·laboració amb Les Arts i el projecte europeu ENOA
  • Sota ‘A cau d’orella’, el festival se celebra del 15 al 24 de setembre amb 25 activitats a València, Castelló de la Plana i Alacant

El festival Ensems, organitzat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport a través de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), comença la 45a edició amb huit activitats durant el primer cap de setmana de programació.

Entre estes, destaca l'òpera multimèdia Woman at point zero, fruit de la col·laboració del festival amb Les Arts i el projecte europeu ENOA; els dos concerts de l'orquestra ADDA Simfònica a Alacant i València i el passeig sonor de la residència artística Sono(soro)ridades.

El festival Ensems, dedicat a les músiques inusuals i l'experimentació sonora, se celebrarà entre el 15 i el 24 de setembre en diferents recintes i auditoris de València, Castelló de la Plana i Alacant. Este certamen és el més antic en el seu gènere dels que s'organitzen en tot Espanya i se celebra ininterrompudament des de 1978.

Amb el lema #acaudorella, Ensems oferirà 25 activitats de format diferent, incloent-hi actuacions musicals, trobades professionals i activitats pedagògiques amb la intenció de prendre el pols a la creació sonora contemporània.

Programació

La programació del festival comença el divendres 15 de setembre, a les 18.30 hores, en l'IVAM amb el concert del contrabaixista Dario Calderone, amb un programa que inclou l'estrena absoluta de l'obra Simas, d'Alberto Posadas.

El mateix divendres, 15 de setembre, tenen lloc en el Palau de les Arts la representació de l'òpera multimèdia Woman at point zero, de Bushra El-Turk, i el concert de l'orquestra ADDA Simfònica a l'auditori ADDA d'Alacant, amb Charles Olivieri-Munroe com a director convidat.

El dissabte, 16 de setembre, serà el torn dels alemanys Fabrik Quartet, guanyadors de la passada edició del concurs Re-cre@ 2022, que estaran en l'aula magistral del Palau de les Arts a les 18.00 hores i aniran seguits a les 19.30 hores per Arxis Ensemble, amb obres de Beat Furrer, Claudia Cañamero, Alberto Posadas i Hugo Gómez-Chao.

El diumenge 17 de setembre, a les 11.00 hores, tindrà lloc en l'IVAM el passeig sonor de realitat augmentada fruit de la residència artística Sono(soro)ridades, Safaretjos, ressonàncies fluvials situades, que culminarà amb una execució sonora al pati de l'IVAM obert al públic en general.

A les 12.00 hores, l'orquestra ADDA Simfònica portarà el seu programa també a l'Auditori del Palau de les Arts a València, i a les 19.00 hores, l'aula magistral del Palau de les Arts oferirà el concert del Trío Feedback, amb el programa ‘Desde el vacío…’, que proposa un tipus d'escolta des del qual és deshabitat, des del silenci.

Amb més de 30 estrenes absolutes i obres que s'interpreten per primera vegada a Espanya, Ensems continua apostant per a oferir una programació de músiques de nova creació que combina la participació de formacions internacionals destacades amb artistes estatals i locals amb la intenció de difondre l'actualitat de la creació sonora contemporània.

En esta edició del festival, l'IVC ha encarregat l'organització del festival a Àngela Gómez, Isabel Latorre, David Moliner, José Luis Escrivà, Mercedes Zavala, Alicia Díaz de la Fuente i Fran Barajas.

La programació de la 45a edició d'Ensems tindrà lloc en els espais habituals de València: Palau de les Arts, IVAM, Conservatori Superior de Música i el Centre Cultural La Beneficència de la Diputació de València.

A més, enguany es faran també activitats en el BONICA (Museu d'Art Contemporani d'Alacant) i l'ADDA (Auditori de la Diputació d'Alacant), així com en l'Espai d'Art Contemporani EACC, el Museu de Belles Arts i l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló de la Plana.

Així mateix, el ja tradicional ‘Ensems simfònic’ tornarà a comptar amb la participació de les principals formacions simfòniques del nostre territori. D'esta manera, la programació inclourà els concerts de la Banda Simfònica Municipal de València i la Banda Municipal de Castelló de la Plana, així com de l'Orquestra de València i l'Orquestra ADDA Simfònica, amb Charles-Olivieri Munroe com a director convidat.

Programa educatiu

D'altra banda, Ensems continua apostant per l'educació sonora com a element fonamental en el desenvolupament d'audiències i d'aproximació als més joves. Així, enguany rebrà el col·lectiu mexicà Sono(soro)ridades, que farà un projecte que partix de l'ecologia acústica dels safaretjos públics a València com a centres de socialització i reunió de dones i xiquetes.

El projecte pedagògic X-JUNTS, que proposa una participació col·laborativa sobre la base de ferramentes proporcionades a xiquetes i xiquets entre 9 i 17 anys, i al descobriment i experimentació sonora, comptarà esta vegada amb els conservatoris professionals de música de Cullera i Dénia, junt amb els estudiants de composició del CSMV Marc Alexandre i Mar Caballer.

El punt de partida és l'artista Eusebio Sempere, del qual se celebra el centenari del seu naixement, i les escultures ‘mòbils’, a més del seu entorn Fluxus, amb Actum a València, i Llorenç Barber com a punt de referència, per a construir un projecte amb diferents peces connectades amb la temàtica de la ciutat.

Les XXXV Trobades de Composició, dirigides al sector professional, comptaran amb la participació de convidats de luxe: Chaya Czernowin, Hèctor Parra, Nacho de Paz, Mercedes Zavala i Alicia Díaz de la Fuente. La VI edició dels Tallers de Creació amb la JOGV i Trío Feedback, amb Chaya Czernowin i Hèctor Parra com a mentors.

La programació de la 45a edició d'Ensems pot consultar-se en el web <ensems.ivc.gva.es>. Tots els espectacles són gratuïts, amb la descàrrega prèvia d'invitació, excepte l'òpera Woman at point zero del divendres, 15 de setembre, i el concert de l'Orquestra de València amb Nacho de Paz del dissabte, 23 de setembre.

El festival Ensems està organitzat per la Vicepresidència i Conselleria de Cultura i Esport a través de l'IVC i el Palau de les Arts Reina Sofia, i compta amb la col·laboració de l'INAEM (del Ministeri de Cultura), l'Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), CaixaBank Escolta València, la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), l'Institut Superior d'Ensenyaments Artístics (ISEACV), el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, la Diputació de València, la Diputació d'Alacant; Clemente Pianos, ENOA (European Network Opera Academies) i The Ernst von Siemens Music Foundation.

Galeria d'imatges