Hisenda, Economia i Administració Pública
PGV 2023

La Conselleria d'Hisenda dicta les normes dels Pressupostos de la Generalitat per a 2024, els primers de la història elaborats amb NEFIS

15/09/2023
  • La Direcció General de Tecnologies de la Informació (DGTIC) alerta del risc “molt alt” de retardar la posada en marxa de NEFIS perquè l'actual Sistema d'Informació Comptable de la Generalitat (CONTAG) està “obsolet”
  • La consellera d'Hisenda, Ruth Merino, subratlla: “Creiem que el més responsable és fer este pas decidit perquè no hi caben més retards”

La Conselleria d'Hisenda ha publicat este divendres les normes per a elaborar els Pressupostos de la Generalitat de 2024, la qual cosa marca l'inici formal d'este procés. Este pressupost serà el primer de la història elaborat amb NEFIS, un nou sistema de gestió economicofinancera amb el qual l'Administració valenciana s'actualitza a la plataforma tecnològica SAP, estàndard de mercat i líder en solucions de gestió economicofinancera.

L'ús d'esta eina suposa un avanç enorme en els processos d'elaboració del pressupost i execució de la despesa, així com en la recopilació d'informació econòmica de tot el Sector Públic Instrumental de la Generalitat Valenciana.

La implantació de NEFIS en l'Administració de la Generalitat i en els seus organismes autònoms està determinada pel Decret del Consell 69/2023 del passat mes de maig i està avalada per un informe recent de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (DGTIC), en què s'advertix del risc “molt alt” de retardar la posada en marxa de NEFIS perquè l'actual Sistema d'Informació Comptable de la Generalitat (CONTAG) està instal·lat en un servidor “obsolet”, no mantingut pel fabricant i amb components de programari i maquinari de substitució impossible, per la qual cosa en el cas que fallara el servidor no es podria garantir que el sistema tornara a funcionar.

El Sistema d'Informació Comptable de la Generalitat CONTAG dona suport a tasques absolutament crítiques per al dia a dia de la Generalitat com la gestió de factures, projectes d'inversió, pagaments a proveïdors o la gestió de tresoreria, entre d'altres. A més, també depenen d'esta altres sistemes d'informació molt crítics com NOMINA.

Segons l'informe de la DGTIC, dictat este mes de setembre, retardar la posada en marxa del nou sistema de gestió economicofinancera de la Generalitat NEFIS i mantindre la connexió de CONTAG “suposa un risc molt alt per a l'organització, del qual no es poden preveure les conseqüències i no es pot garantir que puga ser gestionat adequadament”.

“Sobre la base de la nostra experiència, els nivells de risc existents i els informes presentats per l'empresa proveïdora, considerem que NEFIS es troba preparat per a posar-se en marxa, i es consideren més assumibles les dificultats en l'inici que sempre estarem amb capacitat de corregir en un termini breu de temps, que la incertesa d'una potencial fallada catastròfica de la plataforma actual per a la qual és probable que no tinguérem ferramentes de supervivència en un termini raonable”, conclou l'informe de la DGTIC.

En la mateixa línia, la companyia tecnològica que aplicarà NEFIS amb les millores derivades d'implantacions idèntiques realitzades des de fa més de 20 anys en tretze comunitats autònomes, també avala en un informe que, basant-se en l'experiència en projectes idèntics, NEFIS “es troba preparat per a posar-se en marxa”.

La Sindicatura de Comptes, per part seua, ha publicat recentment el resultat d'una auditoria de gestió del projecte NEFIS, en la qual conclou que la implantació del nou sistema economicofinancer és un projecte “necessari i inajornable”. La fiscalització destaca que NEFIS és el projecte de transformació digital de la gestió econòmica “més important posat en marxa en els últims 20 anys per la Generalitat”, i sosté que és una iniciativa “necessària i completament justificada”.

Més de 24,5 milions invertits

En este informe, la Sindicatura xifra en 24,51 milions d'euros els recursos compromesos fins ara per la Generalitat en NEFIS. Des que es va contractar per part de l'anterior Consell en 2019 per 16,5 milions d'euros, el contracte va ser modificat posteriorment en dues ocasions per a estendre el termini d'implantació.

Tot el personal implicat en esta transició ha multiplicat els esforços en les últimes setmanes per a garantir l'èxit en l'adopció d'este nou sistema i minimitzar els riscos propis d'un canvi tecnològic d'esta envergadura. Des de novembre de 2022 i fins al passat 3 d'agost, la Direcció General de Pressupostos, les conselleries i els ens que formen el Sector Públic Instrumental de la Generalitat han participat en sessions denominades “paral·lel” en què han copiat en NEFIS, amb dades reals, totes les actuacions que es van fer l'any passat per a elaborar el Pressupost 2023. Esta activitat té prevista la continuació fins a final d'any.

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha assegurat que, després dels advertiments de les persones expertes sobre l'elevat risc que implica seguir connectats a CONTAG, “el més responsable és fer este pas decidit perquè creiem que no caben més retards en l'aplicació del sistema NEFIS” enfront del “vertigen de l'anterior Consell a assumir el marge de risc que comporta un canvi tecnològic d'esta magnitud”.

Per a garantir l'èxit de la implantació, NEFIS s'ha desenvolupat amb un enfocament metodològic de prova contínua, que permet la participació permanent i intensa dels gestors de la Generalitat Valenciana, una mica més de 350 en l'àmbit pressupostari que han sigut formats per l'Institut Valencià d'Administració Pública en el procés d'elaboració del pressupost. A estos se sumen més de 2.600 gestors que han rebut formació en els processos d'execució del pressupost segons al nou sistema.

Tècnicament, NEFIS ja es troba en els entorns tecnològics de treball perquè els gestors de la Direcció General de Pressupostos puguen iniciar les tasques preparatòries al llançament del procés d'elaboració per part de les conselleries i el Sector Públic Instrumental. Segons el pla proposat, l'obertura de NEFIS als gestors estava prevista per a l'11 de setembre.