Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Festival de disseny

El Centre del Carme reivindica l'artesania contemporània amb la mostra ‘Tiempo y materia’ de València Design Fest

15/09/2023
El Centre del Carme reivindica l'artesania contemporània amb la mostra ‘Tiempo y materia’ de València Design Fest
  • Reunix una selecció d'objectes dissenyats per estudis i tallers amb base a Espanya i projecció internacional
  • Ahir es va celebrar una xarrada amb la premi nacional d'artesania Idoia Cuesta i hui tindrà lloc un col·loqui sobre artesania contemporània

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) reivindica la creació artesanal amb la mostra ‘Tiempo y materia’ i les dos xarrades paral·leles que se celebren esta setmana, com a part de l'agenda oficial del nou València Design Fest, que compta amb la participació de destacades figures del sector.

Comissariada per Estudio Savage, ‘Tiempo y materia’ reunix una cuidada selecció de peces dissenyades per estudis i tallers que treballen des del nostre país i compten amb gran projecció internacional: CanoaLab (ceràmica), Simuero (joieria), Aldanondoyfdez (cuir) i Idoia Cuesta (rotang).

La mostra, que es pot visitar amb cita prèvia a la sala Refectori del CCCC, compta amb el suport de la Direcció General d'Indústries Culturals del Ministeri de Cultura i Esport.

El director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha destacat que, amb esta mostra, “ens aliem amb el nou València Design Fest per a donar valor al treball artesanal, el retorn als mètodes de producció tradicionals i la reivindicació de la matèria primera d'una sèrie de creadors que s'han convertit en un referent a escala internacional, visibilitzant la rellevància del seu treball en el context creatiu i empresarial estatal”.

'Tiempo y materia' s'articula sobre una nova manera d'interpretar els objectes quotidians que són comuns als estudis i professionals que componen la mostra, una interpretació en la qual l'experimentació plàstica i el contacte amb la matèria primera suposen un factor fonamental per a valorar la peça.

Els objectes seleccionats se situen dins d'eixa manera d'entendre el temps i la matèria i per això totes es produïxen de manera artesanal i intuïtiva, i busquen desaccelerar el ritme de vida a través de processos tradicionals que parlen de les nostres arrels.

La mostra està oberta al públic únicament mitjançant passe privat amb els comissaris els dies 15 de setembre a les 13.00 hores, 20 de setembre a les 18 i a les 19 hores i 21 de setembre a les 18.00 i a les 19.00 hores. Es necessita inscripció prèvia des de la web del festival.

Trobada amb les principals figures del sector

L'obertura de la mostra va estar acompanyada per una xarrada inaugural en la qual va participar Idoia Cuesta, cistellera reconeguda amb el Premi Nacional d'Artesania, que dissenya des de Galícia per a marques com Adolfo Domínguez o Loewe.

Durant la trobada, Idoia Cuesta va compartir la seua visió sobre l'art, el disseny, l'arquitectura, la moda i l'artesania contemporànies, en conversa amb Adrián Salvador, i moderats per Lucas Zaragosí, els dos integrants d'Estudio Savage.

Hui, divendres 15 de setembre, a les 17.00 hores, de nou a la sala Refectori i amb accés lliure, se celebra un col·loqui moderat per Suzanne Wales, periodista i autora del llibre ‘Made in Spain’ en el qual participen diverses figures de rellevància en el sector de l'artesania contemporània pertanyents a empreses com a Canoa, Simuero, LZF Lamps i Estudio Savage.

Wales aprofundirà en la importància de les matèries primeres, els temps pausats i la producció que parla de tradició, des d'una visió actual de les diferents disciplines.

El CCCC, epicentre del València Design Fest

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) protagonitza la programació oficial del nou València Design Fest, un certamen hereu de l'esperit de València Capital Mundial del Disseny 2022 que pretén promoure la millor versió del disseny mediterrani i reivindicar la conjunció de les grans cites dedicades al sector que tenen lloc al setembre a la ciutat, com Fira Hábitat València, València Disseny Week o el festival d'arquitectura urbana TAC!

El CCCC manté la seua aposta pel disseny col·laborant amb la nova Fundació del Disseny en l'organització del festival i convertint-se en l'epicentre de l'agenda oficial del certamen amb la celebració d'un cicle de cinema i disseny, una mostra d'artesania contemporània, i diverses trobades amb destacades figures del sector.

Més informació ací.

Galeria d'imatges