Agricultura, Ramaderia i Pesca
Ramaderia

Aguirre insta el ministre Planas a una reunió i que oferisca solucions als ramaders davant de l’expansió per Espanya de la malaltia hemorràgica epizoòtica (EHE)

20/09/2023
  • La Conselleria d’Agricultura insta el ministre perquè s’elabore una estratègia nacional amb mesures comunes per a tots els territoris afectats
  • Confirmats tres casos de cèrvids afectats per l’EHE a la Vall d’Aiora, un cèrvid i dos explotacions de boví al Baix Maestrat, i dos explotacions de boví als Ports

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha dirigit una carta al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la qual l’insta a convocar una reunió urgent per a adoptar solucions davant de l’expansió de la malaltia hemorràgica epizoòtica (EHE), una malaltia vírica infecciosa no contagiosa que afecta remugadors domèstics i salvatges.

La missiva, subscrita també pels consellers de Castella i Lleó, Aragó i Extremadura, trasllada la preocupació del sector ramader, especialment el boví, que ha començat a veure’s afectat.

En este sentit, Aguirre exigix a Planas que s’implique amb els ramaders valencians en la lluita contra esta malaltia, i hi ha afegit que és necessària l’elaboració d’una estratègia nacional que establisca mesures comunes en tots els territoris afectats per l’EHE. “La ramaderia és un sector essencial i estratègic, que resulta una font de dinamisme i desenvolupament del món rural”, ha subratllat, al mateix temps que ha reclamat al ministre que oferisca solucions i ajudes per als ramaders.

Actualment, a la Comunitat Valenciana la Conselleria d’Agricultura té tres casos confirmats de cèrvids afectats per l’EHE a la Vall d’Aiora, un cèrvid i dos explotacions de boví al Baix Maestrat, i dos explotacions de boví als Ports. La Conselleria ha posat en marxa accions preventives i ha reforçat les mesures d’actuació, vigilància i control previstes en el Pla anual zoosanitari per a reduir el risc d’aparició de nous casos i protegir les explotacions ramaderes de la Comunitat Valenciana.

El conseller José Luis Aguirre ha brindat la seua col·laboració als ramaders de la Comunitat Valenciana, als qui ha oferit l’ajuda que requerisquen amb la finalitat de detectar l’aparició d’esta malaltia i que s’erradique ràpidament.

L’EHE es va detectar per primera vegada a Espanya el novembre de 2022 i, posteriorment, s’ha propagat per quasi tot el territori.