Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació

El Consell destinarà 11,2 milions d'euros per a auxiliars de conversa de llengua estrangera en el curs 2023/2024

29/09/2023
  • Este curs comptarà amb 1.400 auxiliars de conversa en els centres educatius públics de la Comunitat Valenciana
  • La dotació mensual en concepte d'ajuda per a la dieta de manutenció i allotjament és de 1.000 euros
     

El Ple del Consell ha aprovat el decret de concessió directa de subvencions a auxiliars de conversa, pel qual es destinaran 11,2 milions d'euros en el curs 23/24.

El curs comptarà amb 1.400 auxiliars de conversa en els centres educatius públics de la Comunitat Valenciana. 

D'esta manera, es dota de la figura de l'auxiliar de conversa a tots els centres públics d'educació infantil i primària, instituts d'educació secundària, centres integrats de formació professional i centres de formació de persones adultes de titularitat de la Generalitat.

La dotació d'esta subvenció directa és una quantitat mensual en concepte d'ajuda per a la dieta de manutenció i allotjament de 1.000 euros per auxiliar de conversa, l'horari setmanal de la qual serà de 16 hores, en les quals s'inclouen les hores de coordinació amb el professorat del centre. 

Els 11,2 milions d'euros es repartixen de la manera següent: en la part corresponent als mesos d'octubre, novembre i desembre de 2023 l'import global serà de 4,2 milions d'euros, mentre que la part corresponent als cinc mesos següents (gener-maig de 2024) l'import màxim és de 7 milions d'euros.

La dotació de persones auxiliars de conversa en llengua estrangera als centres educatius públics té com a objectiu afavorir l'aprenentatge de llengües estrangeres, però també i de manera prioritària (d'acord amb les metodologies actuals, com per exemple el tractament integrat de llengües i el tractament integrat de llengua i continguts), l'aprenentatge de continguts curriculars vehiculats en llengües estrangeres. 

Estos aprenentatges integradors inclouen l'acostament i el coneixement d'altres cultures de diferents països mitjançant dinàmiques d'aula, tasques i activitats diverses d'aula incloses en el projecte educatiu de centre i en el projecte lingüístic de centre. 

Entre els objectius que desenvolupen els processos de millora i de qualitat de l'ensenyament en els ensenyaments no universitaris es troba el domini de diferents llengües i la formació d'una ciutadania plurilingüe en una societat multicultural, on s'aprenen les dos llengües cooficials, valencià i castellà, a més d'almenys una llengua estrangera.

Per a aconseguir este objectiu es treballa conjuntament amb el Ministeri d'Educació i Formació Professional perquè els centres docents públics del sistema educatiu valencià puguen tindre persones auxiliars de conversa en llengües estrangeres.