Agricultura, Ramaderia i Pesca
Compareixença en les Corts

José Luis Aguirre treballarà per a impulsar un sector que ha sigut “abandonat i enganyat”

28/09/2023
José Luis Aguirre treballarà per a impulsar un sector que ha sigut “abandonat i enganyat”
  • Crearà un servei de coordinació comarcal per a frenar l’abandó de les oficines comarcals agràries, bàsiques per al desenvolupament del món rural
  • Es compromet a consolidar l’IVIA com a centre d’investigació de referència i propi del sector agrari valencià
  • Anuncia la reforma i el desenvolupament de la Llei d’estructures agràries per a “evitar l’abandó de terres agràries, lluitar contra el despoblament i aconseguir relleu generacional”
  • Se simplificaran els tràmits burocràtics i la gestió assequible de les ajudes per a agricultors, ramaders i pescadors
  • Farà costat al sector ramader del bou brau, per haver sigut exclòs de les ajudes durant la COVID i ser “un dels sectors que més tradició cultural representa”

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha comparegut este dijous en les Corts per a exposar les principals línies d’actuació de la seua legislatura, on ha anunciat noves mesures per a impulsar un sector que s’ha sentit “abandonat i enganyat” pels successius governs de les últimes dècades.

“Enfront del fanatisme climàtic, la demagògia, l’animalisme o la perversa Agenda 2030”, Aguirre s’ha compromés a “lluitar” perquè agricultors, ramaders i pescadors “se senten emparats” i tinguen veu a Europa, perquè “són un exemple d’esforç per preservar les nostres tradicions, el nostre entorn natural, la nostra cultura i les nostres arrels”.

En este sentit, ha destacat que el Govern espanyol hauria de ser “aliat”, però “sembla un enemic”, i ha assenyalat que proporcionarà “ferramentes efectives” per a combatre les noves plagues i malalties i poder afrontar així els reptes i les noves directrius europees a què s’enfronta el sector.

Entre les prioritats de la legislatura ha anunciat la reforma i el desenvolupament reglamentari de la Llei 5/2019 d’estructures agràries de la Comunitat Valenciana per a “evitar l’abandó de terres agràries, lluitar contra el despoblament i aconseguir relleu generacional, que permeta la reactivació i la subsistència del sector”, facilitant l’accés a la titularitat dels agricultors i ramaders jóvens, que asseguren la renovació generacional “tan necessària en este sector”.

També l’elaboració d’un pla de promoció de les famílies i de relleu generacional en el món rural de la Comunitat Valenciana. Tot això unit a la simplificació dels tràmits burocràtics i la gestió assequible de les ajudes per als agricultors i ramaders.

Pel que fa al sector ramader, ha assenyalat que és un dels que té “més taxa d’abandó i menys relleu generacional, sotmés a la globalització dels mercats, les successives legislacions, la volatilitat dels preus i, en moltes ocasions, la criminalització de part de la classe política i dels pseudoecologistes”.

Així mateix, ha esmentat sectors que estan en situació d’“extrema gravetat” a la Comunitat Valenciana, com ho són el sector cunícola, el lleter, l’apícola i el del bou brau, al qual es va excloure explícitament de les ajudes durant la crisi de la COVID i al qual se secundarà “específicament”, per ser el que “més tradició cultural representa”.

Entre altres mesures anunciades, es troben les de continuar subvencionant i incrementant l’aportació de la Conselleria a les assegurances agràries, revisar el Pla estratègic nacional de la PAC, visibilitzar la producció ecològica, fer costat als regants amb la creació d’infraestructures de reg i millorant-ne l’eficiència, dotar de recursos l’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària i crear un servei de coordinació comarcal per a frenar l’abandó de les oficines comarcals agràries, “bàsiques per al desenvolupament del món rural”.

Aguirre ha reclamat en el seu discurs reciprocitat a Europa davant de qüestions de gran preocupació per al sector. “És una hipocresia que el Parlament Europeu es plantege permetre la importació d’arròs de països tercers tractat amb triciclazole amb 9 vegades més residus dels que als nostres agricultors els està permés”.

Consolidar l’IVIA com a centre d’investigació de referència

Per al conseller, “una de les premisses d’este govern és potenciar la investigació agrària i consolidar l’IVIA com a centre d’investigació de referència i propi del sector agrari valencià, augmentant tant la proximitat que té al nostre sector primari, com l’impacte del seu treball en les polítiques agràries espanyoles i europees. Serà la forma de poder estar preparats per a combatre de manera ràpida i eficaç les amenaces que contínuament s’estan presentant”.

Finalment, s’ha referit al sector pesquer, que també “s’enfronta a desafiaments importants”. Així, ha assenyalat que des de la Conselleria s’actuarà “per a fer que esta pèrdua de pes i activitat del sector revertisca”, abordant les polítiques pesqueres que s’estan imposant des de Brussel·les.

Aguirre ha conclòs la seua intervenció amb el ferm propòsit de “complir els acords i els compromisos adquirits amb el sector” en una nova etapa “de proximitat, d’atenció als agricultors, ramaders i pescadors, perquè reben el reconeixement que mereixen”.

Galeria d'imatges