Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Compareixença en les Corts

Pradas anuncia una revisió normativa que farà compatible la protecció del medi ambient amb l’arribada d’inversions a la Comunitat Valenciana

28/09/2023
  • La consellera detalla que hi haurà canvis en la regulació de parcs naturals, la normativa forestal, les lleis de protecció animal i de canvi climàtic, i que prepara una nova llei de costes
  • Salomé Pradas es compromet a defendre “cada gota d’aigua” i les infraestructures necessàries per a generar oportunitats
  • La responsable de Medi Ambient avança que s’ampliarà a 36 mesos l’ajornament del pagament del cànon de l’aigua i hi haurà bonificacions d’un màxim del 50 % per a persones vulnerables

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha anunciat una revisió normativa “que farà compatible la protecció mediambiental i la sostenibilitat amb l’arribada d’inversions a la Comunitat Valenciana”. Salomé Pradas, que ha comparegut en les Corts per a donar compte de les línies generals del seu departament, ha explicat que se centraran en quatre àrees estratègiques. La primera, conjugar protecció del medi ambient i desenvolupament social i econòmic; en segon lloc, la “defensa ferma” de l’aigua necessària, seguides d’una estratègia territorial que permeta guanyar competitivitat i de l’execució de les infraestructures necessàries per a generar noves oportunitats.

La responsable de Medi Ambient ha subratllat que en estos últims anys “s’han perdut oportunitats de protegir el nostre medi natural amb criteris racionals i de compatibilitat d’usos”. Per això, ha avançat un pla de revisió de les normes reguladores dels parcs naturals. Durant la seua intervenció, Pradas ha signat l’inici dels tràmits per a la redacció del nou del PRUG de l’Albufera. Un exemple, ha dit, “de com este Consell aposta, de veritat, per l’equilibri entre la protecció del nostre medi natural, la promoció d’ús públic compatible i el desenvolupament sostenible”.

En esta àrea, la consellera ha avançat el primer pla de divulgació dels parcs naturals i un pla de recuperació i modernització de les seues instal·lacions i dels centres d’interpretació.

Sobre la regulació mediambiental, Pradas ha destacat que es reformarà la normativa forestal “per a possibilitar una gestió forestal sostenible, lluitar contra el despoblament, crear ocupació verda i impulsar la prevenció d’incendis forestals”. En esta línia, ha destacat la revisió de les lleis de protecció animal i del canvi climàtic i l’aprovació d’un projecte de llei de costes “que permeta exercitar al màxim les nostres competències, compatibilitzar usos i activitats, i protegir i valorar els nostres poblats marítims tradicionals”. La consellera també ha assegurat que es “redefinirà el PATIVEL, un pla que es va aprovar d’esquena a una bona part de la societat”.

En matèria d’aigua, Salomé Pradas ha assenyalat que “la Generalitat defendrà cada gota per a esta Comunitat i recorrerà cada una de les retallades del Tajo-Segura amb unitat d’acció”. A més, ha valorat la nova Mesa de l’Aigua, “en la qual participaren les administracions, les universitats i els agents socials i econòmics”, i s’ha compromés a finalitzar les obres del posttransvasament Xúquer-Vinalopó.

Decret llei per a donar solució a l’“engany” del cànon de l’aigua

La consellera de Medi Ambient també s’ha referit a “l’engany del Botànic” amb el cànon de l’aigua. “Van anunciar la suspensió i l’exempció del cànon, però el que realment van fer va ser ajornar el pagament en el temps, un exemple més del seu trilerisme en la gestió que ara estem destapant”, ha denunciat.

Per això, Pradas ha anunciat que el Ple del Consell aprovarà demà un decret llei per a ampliar a 36 mesos el termini de prorrateig per al pagament de la quantitat ajornada pel Botànic, amb caràcter general. A més, es condonarà el 30 % de la quantitat que es va ajornar a aquelles persones en situació de vulnerabilitat, una exempció que ascendix al 50 % en el cas dels vulnerables severs. “El Consell de Carlos Mazón sí que està compromés amb els ciutadans d’esta terra, i especialment amb els més vulnerables”, hi ha afegit.

Reforma de la LOTUP per a simplificar la burocràcia

Durant la seua intervenció, ha indicat que la Comunitat Valenciana “ha de ser un territori connectat, còmode per a viure, que ens permeta guanyar en igualtat i que siga atractiu per a la inversió”. Per a fer-ho, ha manifestat, “necessitem ser més àgils i eliminar traves burocràtiques que acaben estancant procediments i llastrant oportunitats”. Amb eixe propòsit, ha destacat que el seu departament escometrà un pla de simplificació de la burocràcia administrativa, “que preveu, entre altres qüestions, modificar la LOTUP, agilitzar procediments i reduir temps de resolució d’expedients, sempre des de la sostenibilitat”.

En esta línia, ha esmentat les més de 33.000 sol·licituds sobre la instal·lació de plaques solars i bateries en habitatges sense resoldre. “Estem dissenyant un pla de xoc per a tramitar totes les sol·licituds fins que s’esgoten els fons disponibles per a fer-ho. A més, estem resolent l’embós administratiu per a tramitar les autoritzacions ambientals integrades”, ha subratllat.

Infraestructures

En el capítol de carreteres, Pradas s’ha compromés a impulsar “projectes oblidats pel Botànic”, com ara la ronda de Castelló o la d’Elx; la millora dels accessos “a nuclis essencials per al nostre model productiu”, a Peníscola, Xàbia o Torrevieja, o l’eix de la ceràmica. També s’ha referit a l’execució de la ronda de Carlet, l’impuls a les rondes de Vilamarxant, la variant de Tavernes de la Valldigna o el desdoblament de la CV-95 als trams Jacarilla-Los Montesinos i Torrevieja-Hospital, entre altres.

Quant al transport ferroviari, ha destacat el “gran impuls” a la línia 10 com a gran eix que vertebre València de nord a sud. A Alacant, la connexió de l’estació de Luceros i la de Renfe-ADIF, els treballs previs per a la prolongació del TRAM cap a Sant Joan d’Alacant i Mutxamel o l’electrificació de les línies 1 i 9 del TRAM, per a connectar de manera tramviària l’àrea de la Marina. També s’ha compromés al fet que els pressupostos de 2024 prevegen els estudis tècnics per a l’arribada del TRAM a Elx. A Castelló, ha apuntat que s’abordarà la prolongació de l’actual línia 1 del TRAM des del Grau fins a les platges i per a la nova línia 2 entre Castelló, Almassora i Vila-real, a través del Bulevard de la Plana.

Quant al servei de transport de viatgers, ha criticat que el 90 % de concessions “estan sense adjudicació”, una “mala gestió que ens costarà a tots els valencians 27 milions d’euros en pagaments de factures sense contractes”. Per a resoldre-ho, Pradas ha anunciat un pla de renovació de les concessions amb una inversió de 400 milions per a adquirir 600 autobusos, la majoria dels quals elèctrics i híbrids.

Galeria d'imatges