Hisenda, Economia i Administració Pública
Ple del Consell

Merino: “Amb l'aplaçament i la bonificació del cànon de sanejament alleugem de veritat les famílies, especialment les més vulnerables”

29/09/2023
Merino: “Amb l'aplaçament i la bonificació del cànon de sanejament alleugem de veritat les famílies, especialment les més vulnerables”
  • El Consell aprova el decret llei que minimitza l'impacte del pagament ajornat per l'executiu anterior perquè s'han duplicat els terminis i aplicat bonificacions d'entre el 30 i el 50 % a famílies vulnerables
  • Esta mesura permetrà que 173.468 famílies vulnerables ja no hagen de retornar part del cànon no cobrat, la qual cosa suposa un estalvi conjunt de 7,62 milions d'euros en total

El Consell ha aprovat el decret llei que minimitza l'impacte en les famílies del pagament del cànon de sanejament ajornat per l'executiu anterior, especialment les més vulnerables, que podran beneficiar-se de bonificacions d'entre el 30 i el 50 %.

La consellera d'Hisenda i portaveu de la Generalitat, Ruth Merino, ha destacat que amb l'ajornament i la bonificació se soluciona i s'alleuja “de veritat” el “pal” a les famílies, especialment les més vulnerables, amb l'increment en les factures de l'aigua des del mes d'agost.

Merino ha explicat que el decret llei aprovat pel Consell consistix a ampliar el termini de fraccionament de les quotes ajornades de 18 a 36 mesos. Sobre este tema, ha recordat que el Consell del Botànic va anunciar la supressió del pagament del cànon de l'aigua, “quan en realitat va ser una pròrroga que suposava que les famílies valencianes haguérem de pagar 280 milions en un termini de 18 mesos”.

La portaveu del Consell ha subratllat que este decret llei preveu, a més, bonificacions per a 173.468 famílies considerades com a consumidors més vulnerables. “Es tracta d'un compromís real que suposarà un alleujament per a les famílies i que assumix este Consell, no com el que va fer l'anterior, i que suposarà una supressió per a estes famílies per un import total de 7,62 milions d'euros”, ha destacat Ruth Merino.

En concret, -ha detallat la portaveu-, la bonificació del 30 % en les quantitats corresponents a la devolució del cànon ajornat s'aplicarà als beneficiaris del bo social tèrmic que tinguen condició de consumidor vulnerable. Esta exempció del pagament, “que sí que és real”, beneficia 81.530 persones per un import de 2,65 milions d'euros.

D'altra banda, la bonificació del 50 % de les quotes ajornades beneficiarà les persones consumidores considerades vulnerables severes. És una mesura que beneficiarà les 91.938 persones que s'acullen al bo social tèrmic en condició de vulnerables severes i esta exempció “real” suposa 4,97 milions d'euros.

Altres assumptes

Entre els assumptes abordats en la reunió del Consell cal assenyalar l'aprovació del decret de concessió directa de subvencions a auxiliars de conversa en llengua estrangera, una actuació a la qual es destinaran 11,2 milions d'euros en el curs 2023/2024.

D'esta manera, es dota de la figura de l'auxiliar de conversa tots els centres públics d'educació infantil i primària, instituts d'educació secundària, centres integrats de formació professional i centres de formació de persones adultes de la Generalitat. Així, este curs es disposarà de 1.400 auxiliars de conversa en els centres educatius públics de la Comunitat.

D'altra banda, en l'àmbit de l'ocupació, el Govern autonòmic també ha aprovat en la reunió d'este divendres, el calendari laboral per a 2024 en la Comunitat Valenciana, que establix el 24 de juny, festivitat de Sant Joan, festiu retribuït i recuperable.

A més, en l'àmbit de la inserció social, el Ple del Consell ha aprovat una pròrroga fins al 30 de juny de 2024 del conveni de col·laboració amb l'associació Alanna per a l'atenció a dones víctimes de violència de gènere.

A través d'este programa, 43 dones participen en un programa de formació i inserció per a dones víctimes de violència de gènere, o de tràfic i explotació sexual amb compromís de contractació.

Nomenaments

El Consell també ha acordat els nomenaments següents:

Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública

  • D. G. de Finançament: Nicolás César Jannone Bellot.
  • D. G. d'Economia: José Vicente Todolí Masquefa.

Altres nomenaments

  • D. G. de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ): Vicente Ripoll Gimeno.
  • Subdirector de Gestió de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha): Juan Antonio Pérez Sala.
  • Subdirectora d'Intervenció Social de l'EVha: María Teresa Simón Ramos.
  • Directora de l'Institut Superior d'Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV): Francisca Blanch Piqueras.
  • President de l'Autoritat Portuària d'Alacant: Luis Rodríguez González.
  • Vicepresident de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR): Francisco Javier Sendra Mengual.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats