Agricultura, Ramaderia i Pesca
Arròs

Aguirre demana als eurodiputats espanyols votar contra la importació d’arròs tractat amb el fungicida triciclazole

29/09/2023
  • El conseller d’Agricultura qualifica esta proposta d’“injusta i intolerable per a la rendibilitat del sector i un frau per als consumidors europeus”
  • El Parlament Europeu votarà el 19 d’octubre una proposta sobre la importació d’arròs tractat amb el fungicida triciclazole

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, demana als eurodiputats espanyols “votar contra la importació a la Unió Europea d’arròs tractat amb el fungicida triciclazole”.

El Parlament Europeu, que sotmetrà a votació esta iniciativa el mes d’octubre, ja la va rebutjar en la Comissió d’Agricultura de l’Europarlament el 19 de juliol passat, per la qual cosa José Luis Aguirre demana de nou el vot negatiu, “per coherència interna i per coherència amb el sector agrari europeu”.

A més, assenyala Aguirre, “esta mesura no està alineada ni amb els compromisos que va contraure la UE sobre les importacions segons la nova política agrícola comuna, ni amb l’estratègia ‘De la granja a la taula’, en la qual s’afirma que no es revisaran toleràncies per a substàncies prohibides a la UE. Suposaria clarament una competència deslleial i un pas arrere en la reciprocitat de les relacions comercials”.

Per este motiu, ha qualificat esta proposta d’“injusta i intolerable per a la rendibilitat del sector i un frau per als consumidors europeus i la seua salut”.

El triciclazole és un fungicida prohibit als agricultors a la Unió Europea que és essencial per al control de la principal malaltia del cultiu de l’arròs, la Pyricularia oryzae. Des de la seua prohibició, els arrossers valencians han tingut importants minvaments de producció, sobretot en la varietat bomba que és més sensible a este fong.

El Grup de Treball de Medi Ambient del Consell d’Europa va votar a favor de donar suport a la proposta de la Comissió per a augmentar en els arrossos importats el nivell màxim de residus (LMR) de 0,01 a 0,09 mg/kg del triciclazole, a pesar que es tracta d’una matèria fitosanitària l’ús de la qual tenen prohibit els arrossers europeus.

Per això, el conseller considera contradictori que es prohibisca als agricultors europeus i es permeta la importació de tercers països a la Unió Europea i, per tant, es mantinga el límit màxim de residus (LMR) de triciclazole en arròs en el límit de detecció mentre la substància activa triciclazole no estiga aprovada per a usar-la enlloc del territori de la UE.

A més, hi afig que “des del punt de vista de la salut pública és inacceptable que es tolere la importació d’arròs procedent de tercers països, amb residus de plaguicides l’ús dels quals està prohibit a la Unió Europea” i que, en conseqüència, “hauríem de defendre que s’apliquen a les importacions de productes agroalimentaris els mateixos estàndards que s’exigixen als nostres productors”.

El conseller assenyala que és perjudicial per a la producció agrària d’arròs i per a la sobirania alimentària, a la qual contribuïx l’arròs a Espanya i en altres estats membres productors d’arròs a la UE, que prospere eixa proposta de reglament.