Justícia i Interior
Emergencias

L’1·1·2 Comunitat Valenciana activa el sistema de geolocalització ‘pre AML’ per a poder trobar dos senderistes deshidratats a Finestrat

02/10/2023
L’1·1·2 Comunitat Valenciana activa el sistema de geolocalització ‘pre AML’ per a poder trobar dos senderistes deshidratats a Finestrat
  • Este sistema permet forçar la localització quan l’extraviat desconeix les seues coordenades i no pot facilitar la informació  
  • Un dels senderistes que realitzava ahir diumenge una ruta al Puigcampana va trucar al telèfon únic d’Emergències perquè es van quedar sense aigua i no sabien tornar

La sala d’atenció de telefonades 1·1·2 Comunitat Valenciana va haver d’activar ahir l’eina de ‘pre AML’, el sistema de localització automàtica de la telefonada, per a poder actuar de manera ràpida i eficaç avisant els serveis operatius adequats segons competència i proximitat i trobar dos senderistes que es van perdre al Puigcampana, sense aigua, deshidratats i sense saber tornar.

Des de la sala 1·1·2  els operadors disposen de diverses alternatives per a localitzar un incident. Habitualment, el sistema més utilitzat és la mateixa informació que faciliten els afectats o el sistema de localització automàtic de la telefonada, denominat Advanced Mobile Location (AML).  

No obstant això, si l’AML no s’obté de manera automàtica en despenjar la trucada i la persona que telefona no coneix la seua ubicació ni les seues coordenades, com ha ocorregut en este cas, i no pot facilitar la seua localització, els operadors poden fer ús del ‘pre AML’, una eina similar a l’AML però forçant l’obtenció d’esta localització.

Un dels afectats, que realitzava la ruta pel Puigcampana junt amb el seu germà, va trucar al telèfon únic d’Emergències. Des de la sala 1·1·2  Comunitat Valenciana, després de no poder localitzar-los amb informació pròpia i a través de l’AML, van activar el ‘pre AML’ i es va enviar un missatge de text amb un enllaç perquè la persona que telefonava poguera confirmar l’enviament de les coordenades. Un sistema que funciona sempre que els mòbils tinguen accés a dades mòbils i la ubicació estiga activada. Amb l’ajuda de la cartografia, els operadors van aportar referències als senderistes perduts per a poder concretar el lloc on es trobaven.

Després de felicitar-se pel desenllaç, la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha recordat “que la plataforma tecnològica de l’1·1·2 va liderar la implementació en tot Espanya d’este sistema fa aproximadament un any”. Un avanç tecnològic que “s’ha anat millorant en els últims mesos, i ha arribat a una precisió d’uns 10 metres, la qual cosa, en la pràctica, suposa poder salvar vides humanes en situacions compromeses, com ha sigut este cas”.

La responsable d’Interior ha estés el seu reconeixement per un treball de coordinació completat pel Consorci de Bombers d’Alacant, que va traslladar els excursionistes en helicòpter fins al parc de bombers de Sant Vicent, on un suport vital bàsic els va portar a l’hospital.

Galeria d'imatges