Agricultura, Ramaderia i Pesca
Seguretat informàtica

La Generalitat informa d’un ciberatac en el Registre supramunicipal d’animals de companyia que gestiona el Consell de Col·legis Veterinaris

03/10/2023
  • La Conselleria d’Agricultura ho ha notificat a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades i ha interposat la denúncia davant del Grup de Delictes Telemàtics de la Policia Nacional
  • La Conselleria d’Agricultura ha habilitat un espai amb informació, que es pot consultar ací

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca informa d’un ciberatac en la base de dades del Registre supramunicipal d’animals de companyia, que gestiona el Consell Valencià de Col·legis Veterinaris amb l’aplicació informàtica coneguda com a RIVIA.

La Generalitat Valenciana ja ha notificat la incidència a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades i ha interposat la denúncia davant del Grup de Delictes Telemàtics del Cos Nacional de Policia. Així mateix, s’està treballant de manera coordinada amb els equips de seguretat del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV) i el CCN-CERT.

S’han adoptat de manera immediata les mesures necessàries per a minimitzar els efectes negatius de l’atac i s’està en comunicació constant amb els serveis informàtics de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i Comunicacions i els serveis informàtics del Consell de Col·legis Veterinaris.

Per a bloquejar el ciberatac s’han aplicat les mesures tècniques oportunes i s’ha dissenyat un pla d’acció per a millorar la seguretat global de l’actual aplicació.

L’accés no autoritzat a causa del robatori de credencials comprén dades personals de titulars de mascotes, com ara nom, cognoms, adreça, telèfon, DNI i correu electrònic, allotjats en la RIVIA.

L’aplicació informàtica RIVIA és de gestió externa a la Conselleria d’Agricultura, per la qual cosa el ciberatac no compromet els sistemes informàtics de la DGTIC ni altres sistemes d’informació de la Generalitat.

Malgrat les múltiples mesures de seguretat que tenia implantades l’aplicació RIVIA, l’atac ha aconseguit vulnerar el sistema i davant de delictes informàtics als quals estos sistemes estan exposats, no es pot garantir la protecció total.

A més, des de l’1 de març de 2022 el Consell Valencià de Col·legis Veterinaris disposa d’un sistema de gestió de la qualitat segons la norma ISO 9001:2015 per a la gestió del Registre informàtic valencià d’identificació animal (RIVIA).

La Conselleria d’Agricultura posa a la disposició de les persones interessades més informació ací.