Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Projecte europeu

La Generalitat liderarà un clúster valencià per a desenvolupar metodologies mediambientals que reduïsquen el risc de grans incendis forestals

05/10/2023
  • Les conselleries de Medi Ambient i d’Interior participen en el projecte europeu DesirMED, un dels programes més importants relacionats amb l’adaptació al canvi climàtic al Mediterrani
  • Els resultats del programa s’inclouran en una guia en la qual es plantejaran diverses solucions que es podran extrapolar a altres regions europees amb problemes similars

La Generalitat liderarà un clúster valencià en innovació per a desenvolupar metodologies mediambientals que reduïsquen el risc de grans incendis forestals. Esta iniciativa forma part del projecte DesirMED, una de les iniciatives més importants relacionades amb l’adaptació al canvi climàtic al Mediterrani, en què treballaran conjuntament les conselleries de Medi Ambient i d’Interior.

Este projecte, que arrancarà el gener de 2024, estarà dirigit per la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals i la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental. A més de la Generalitat, en el projecte participaran l’empresa pública Vaersa, com a instrument de gestió en el territori, i Medi XXI, com a agent d’innovació en matèria d’incendis forestals. L’equip de treball comptarà amb un pressupost total d’1,7 milions d’euros i el seu període d’execució serà de cinc anys.

DesirMED s’emmarca en el programa de finançament europeu per a la investigació i la innovació Horizon EU, en el qual la Generalitat participa junt amb 32 socis més de 10 països.

El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, ha assenyalat que “DesirMED desenvoluparà dos projectes pilot dirigits a l’adaptació dels boscos valencians als riscos derivats del canvi climàtic, especialment a aplicar solucions basades en la naturalesa per a la reducció del risc d’incendis forestals”.

Jorge Blanco hi ha afegit que en el marc del projecte “s’aplicaran metodologies, tècniques i innovació tecnològica relacionades amb la gestió integral dels incendis forestals i, especialment, enfocades a la implantació de tallafocs verds basats en l’aplicació de la circularitat de l’aigua mitjançant l’ús d’aigües depurades”.

Per la seua banda, el director general de Prevenció d’Incendis, Francisco José Aparisi, ha assegurat que “des de la Generalitat volem continuar modernitzant tot el que està relacionat amb la prevenció dels incendis, incorporant les tecnologies i les pràctiques més capdavanteres, i per això les accions plantejades en el projecte van dirigides al disseny d’un sistema integrat per a la investigació i l’intercanvi de coneixements en la prevenció d’incendis forestals”.

“Una de les prioritats del nou Consell és la protecció del nostre patrimoni forestal, i a través d’este programa tenim l’oportunitat de donar un impuls important en este àmbit i situar-nos com una administració referent en l’àmbit de la prevenció per a altres regions europees”, ha destacat Aparisi.

Dos projectes pilot

En el marc d’este projecte es desenvoluparan dos actuacions pilot.

La primera és la denominada Estratègia Mosaic, es basa en la unificació de criteris i actuacions, i l’aplicació de solucions en tota la Comunitat Valenciana, mitjançant un únic servei de coordinació d’informació pública i aplicació en tot el territori en matèria de prevenció d’incendis forestals. El principal objectiu de l’Estratègia Mosaic és reduir els efectes dels incendis forestals sobre l’ecosistema i la societat a través de la gestió integrada sostenible dels sòls forestals.

L’altre projecte pilot consistix en el disseny d’un espai defensable en la interfície bosc urbà, és a dir, la zona en la qual el terreny forestal entra en contacte amb zones edificades. Per a fer-ho, es planteja la implementació de tallafocs verds mitjançant l’aplicació de l’economia circular de l’aigua, utilitzant l’aigua depurada amb pautes de reg prescrites perquè la vegetació no es creme fàcilment.