Presidència

El Museu de les Ciències descobrix els secrets de l'animació de Pixar en la seua nova exposició 'La ciència de Pixar'

06/10/2023
El Museu de les Ciències descobrix els secrets de l'animació de Pixar en la seua nova exposició 'La ciència de Pixar'
  • L'exposició interactiva permet conéixer la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques utilitzades per l'equip d'artistes i científics informàtics per a portar les pel·lícules de Pixar a la pantalla
  • L'Hemisfèric projectarà un cicle especial de Pixar a partir del 16 de desembre 
     

El Museu de les Ciències ha presentat la nova exposició interactiva ‘La ciència de Pixar’ dissenyada per a oferir al visitant "una mirada única sobre el que ocorre darrere de la pantalla i descobrir el procés utilitzat en la creació de les pel·lícules de Pixar", tal com ha destacat la directora general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Ana Ortells, en la inauguració de la mostra, que podrà visitar-se fins al 10 de març de 2024. 

"En Pixar, les ciències i les arts caminen de la mà, així que esta mostra ha trobat en la Ciutat de les Arts i les Ciències el lloc perfecte per a la seua trobada amb el públic. La creativitat i imaginació artística són inseparables de la ciència i la tecnologia emprades en les pel·lícules d'animació digital", ha ressaltat la directora general que ha animat el públic a visitar la mostra "i que s'endinse en este camí, el del procés creatiu, per a veure què hi ha darrere d'estes pel·lícules i com han donat vida als seus protagonistes".  

L'exhibició, creada pel Museum of Science de Boston en col·laboració amb Pixar Animation Studios, està dividida en huit àmbits, corresponents a cada un dels passos del procés que utilitza Pixar per a convertir una idea en una pel·lícula: el modelatge, que permet crear els personatges en 3D; el rigging, amb el qual es desenvolupen els ossos, músculs i articulacions virtuals; el disseny de superfícies i decorats; l'animació, que dona vida a la història; la simulació, que proporciona moviments automatitzats; la il·luminació, amb la qual s'aconseguix un major impacte emocional, i el renderitzat, que convertix escenes en 3D en imatges en dos dimensions.

El recorregut expositiu inclou, a més, recreacions a escala humana de molts dels personatges de Pixar, com Buzz Lightyear (de Toy Story) Mike i Sulley (de Monstruos, SA) i  WALL•E (de la pel·lícula homònima), entre altres. 

El públic coneix, a través de vídeos i entrevistes amb personal dels equips de producció de Pixar, exemples reals dels desafiaments tècnics que hi ha darrere d'algunes de les seues pel·lícules favorites, des de Toy Story fins a Coco, passant per WALL·E, Monstruos, SA o Buscando a Nemo, entre moltes altres. 

Més de 1.000 metres quadrats expositius 

L'exposició, que podrà veure's fins al 10 de març de 2024 i que ocupa més de 1.000 metres quadrats en la primera planta del Museu de les Ciències, reunix desenes d'elements pensats perquè el públic experimente físicament i virtualment amb les tècniques que utilitza este estudi cinematogràfic en el seu dia a dia. Així, podran descobrir en primera persona com pot influir en les nostres emocions la il·luminació d'una escena o el punt de vista de la càmera. 

Per exemple, en l'àmbit 'Rigging', dedicat al treball dels riggers, encarregats de generar la sensació de moviment dels ossos, les articulacions i els músculs virtuals dels personatges, un vídeo mostra que Mike Wazowski (de Monstruos, SA) compta amb 7.000 controls de rig, la qual cosa equivaldria a una marioneta amb 7.000 cordes.

En ‘Superfícies’, mitjançant un interactiu, els visitants podran canviar al seu gust l'aparença dels cotxes de Cars o una esfera en la cuina de Ratatouille en un joc de colors, textures o lluentors. En ‘Escenaris i càmeres’, els visitants descobrixen com crear una vista d'insecte per a Bichos a través de les diferents opcions en la ubicació i angles de la càmera; i en l'àmbit  ‘Il·luminació’ poden provar com ajustar les llums d'una escena del saló d'Up! per a canviar l'ambient per complet i l'ús de llums per a crear les escenes submarines de Buscando a Nemo amb una àmplia gamma de colors. 

Cicle 'Pixar' a l'Hemisfèric 

Coincidint amb l'exposició, l'Hemisfèric acollirà un cicle especial de Pixar. A partir del 16 de desembre, tots els dissabtes a les 18.00 hores es projectaran les pel·lícules Toy StoryBichos: una aventura en miniaturaToy Story 2, Monstruos, SA, Buscando a Nemo, Los increíbles, Ratatouille, Wall-e, Up: una aventura de altura, Toy Story 3, Brave, Monstruos University, Inside out, Buscando a Dory i Coco. 

'La ciència de Pixar' ha sigut desenvolupada pel Museu de Ciències de Boston en col·laboració amb Pixar Animation Studios. © Disney/Pixar. Reservats tots els drets. Usat amb autorització. 

Galeria d'imatges