Agricultura, Ramaderia i Pesca
Assegurances

Agricultura ajuda els agricultors a contractar l’assegurança agrària amb 28,3 milions d’euros

06/10/2023
  • La Conselleria incorpora millores en els percentatges de subvenció, augmentant el límit màxim per a línies agrícoles i ramaderes un 70 %, per a línies de retirada i destrucció
  • També incrementa del 50 % al 70 % la subvenció addicional dels cultius d’olivera, cereal, vinya, ametler i cirera en secà

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ajuda els agricultors i ramaders a contractar l’assegurança agrària amb 28,3 milions d’euros per a 2023, amb la finalitat d’assegurar a este col·lectiu la percepció d’una renda davant de la pèrdua de producció a causa d’un sinistre.

La convocatòria d’estes ajudes s’ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat.

El document establix les condicions concretes per a eixa anualitat, el termini de presentació de sol·licituds i altres qüestions específiques de la convocatòria per a les sol·licituds. Suposa la línia amb més pressupost de fons propis d’esta Conselleria.

El conseller d’Agricultura, José Luis Aguirre, ha assenyalat que “el Sistema d’Assegurances Agràries d’Espanya és una eina eficaç i fiable en la gestió de riscos no controlables en agricultura i ramaderia derivats dels fenòmens meteorològics i altres riscos de la naturalesa, així com dels accidents o les malalties en el bestiar”.

Hi ha afegit que “des de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Comunitat Valenciana es bonifica el màxim permés per llei en la contractació de les assegurances”.

Novetats

En la convocatòria 2023 s’han incorporat millores en els percentatges de subvenció respecte a convocatòries anteriors, com és l’increment del límit màxim de subvenció permés pel nou Reglament europeu 2472/2022, que és: per a línies agrícoles i ramaderes (capital vida) un 70 % i per a línies de retirada i destrucció, un 100 % per a retirada i un 75 % per a destrucció.

A més, s’iguala el percentatge de subvenció del mòdul base principal al complementari.

També s’incrementa del 50 % al 70 % la subvenció addicional dels cultius d’olivera, cereal, vinya, ametler i cirera en secà. Es tracta d’uns cultius que es troben en zones amb unes condicions edafoclimàtiques especialment complicades i, per tant, més susceptibles de rebre danys.

Igualment, s’incrementa l’import unitari de subvenció de la línia de retirada i destrucció per espècie, règim i tipus d’animal, a fi de pal·liar l’augment del cost de retirada i destrucció d’animals morts.

Es tracta de la línia d’assegurances que cobrix els costos de retirada i destrucció d’animals morts en explotacions ramaderes, que ha tingut un important augment del cost en els últims anys. Amb l’increment de les primes, els ramaders veuran alleugerit el cost de les seues pòlisses.

El Sistema de Subvenció de les Assegurances Agràries a la Comunitat Valenciana funciona de la manera següent: en el moment de subscriure la pòlissa, s’apliquen a manera de descompte la subvenció estatal i la subvenció autonòmica, de manera que l’agricultor/ramader paga la quantitat que queda en restar al cost de la prima les subvencions que hi són aplicables.