Presidència

Distincions 9 d’Octubre de la Generalitat

06/10/2023
  • Distincions del 9 d’Octubre amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana

El Ple del Consell, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat les distincions del 9 d’Octubre que s'entregaran dilluns que ve, Dia de la Comunitat Valenciana.   

ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT

Jugadores valencianes de la Selecció Espanyola de Futbol: 
Ivana Andrés Sanz i Enith Salón Marcuello

GRAN CREU DE L'ORDE DE JAUME I EL CONQUERIDOR 

Jugadores valencianes de la Selecció Espanyola de Futbol: 
Ivana Andrés Sanz i Enith Salón Marcuello

DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT

Serveis d’emergències, seguretat i protecció civil que van participar en els treballs d’extinció dels incendis declarats l’estiu de 2022 a la Vall d’Ebo, les Useres, Bejís, Venta del Moro i Calles.

MÈRIT CULTURAL

Nino Bravo, a títol pòstum 

Grup de música Seguretat Social

DISTINCIÓ Al MÈRIT ESPORTIU

Integrants de l'equip espanyol de gimnàstica rítmica Mireia Martínez López, Patricia Pérez Fos, Alba Bautista Cañas i Pôlina Berezina Ksenofontova i a l'entrenadora de l'equip nacional individual de gimnàstica rítmica, Marta Linares García

DISTINCIONS Al MÈRIT EMPRESARIAL I SOCIAL

Empresa Carmencita

DISTINCIONS Al MÈRIT CIENTÍFIC

Equip de cirurgia cardíaca de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València

DISTINCIONS D'ACCIONS A FAVOR DE LA IGUALTAT I PER UNA SOCIETAT INCLUSIVA

Reyes Martí Miró

Fundació Banc d'Aliments d'Alacant, Associació Banc d'Aliments de Castelló i al Banc d'Aliments de València.

AMBAIXADOR DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Carlos Latre Ruíz
 

ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT

Jugadores valencianes de la Selecció Espanyola de Futbol: 

Ivana Andrés Sanz
Nascuda a Aielo de Malferit, juga actualment com a defensa en el Reial Madrid.

Enith Salón Marcuello
Nascuda a Moncada, juga actualment com a portera al València CF.

La Selecció Espanyola de Futbol s'ha proclamat campiona mundial en 2023, després de guanyar la Copa Mundial Femenina de la FIFA disputada enguany a Austràlia i Nova Zelanda. Amb la seua voluntat, el seu esforç i la seua dedicació, les jugadores de la Selecció han fet possible que l'esport espanyol aconseguisca, una vegada més, les cotes d'èxit més importants a escala internacional i, al mateix temps, han aconseguit impulsar l'interés de la societat i de les institucions per l'esport femení i posar en relleu la necessitat de promoure el seu desenvolupament i dignificació.

GRAN CREU DE L'ORDE DE JAUME I EL CONQUERIDOR 

Ivana Andrés i Enith Salón també reben la Gran Creu de l'Orde de Jaume I el Conqueridor. La disposició addicional segona del Decret 173 /2023, de 6 d'octubre, del Consell, que regula este guardó establix que la concessió a persones físiques de l'Alta Distinció de la Generalitat portarà aparellada la de la Gran Creu de l'Orde.

DISTINCIONS DE LA GENERALITAT

Serveis d'emergències, seguretat i protecció civil que van participar en els treballs d'extinció dels incendis declarats l'estiu de 2022 a la Vall d'Ebo, les Useres, Bejís, Venta del Moro i Calles.

L’actuació exemplar i coordinada dels serveis d’emergències, seguretat i protecció civil va permetre controlar de la millor manera possible l’evolució dels incendis i limitar l’abast dels danys, i especialment protegir la població i evitar la pèrdua de vides humanes.

És necessari reconéixer l’esforç i la professionalitat de tots els serveis, organismes i persones que van participar en l’emergència, incloent-hi els consorcis provincials de bombers d’Alacant, Castelló i València; els cossos de bombers municipals; el Servei de Bombers Forestals de la Generalitat; les Forces i Cossos de Seguretat, Guàrdia Civil i Policia Local; la Unitat Militar d’Emergències; els serveis de Protecció Civil; el personal tècnic del Centre de Coordinació d’Emergències i dels llocs de comandament avançat; les unitats de prevenció d’incendis; les autoritats locals, i totes les persones que van prestar la seua col·laboració voluntària, així com l’ajuda prestada per l’Administració de l’Estat i pels governs de les comunitats de Múrcia, Catalunya, Aragó i Castella-la Manxa.

DISTINCIONS Al MÈRIT CULTURAL

Nino Bravo (a títol pòstum)  

​​​​​​​Nascut a Aielo de Malferit, Luis Manuel Ferri Llopis, conegut mundialment amb el nom artístic de Nino Bravo, va morir fa 50 anys.

En tot just quatre anys de carrera musical com a solista, i sense haver arribat a complir els 29 anys, Nino Bravo va aconseguir recollir enormes èxits a Espanya, Europa i Amèrica llatina, fins a convertir-se en un dels més grans intèrprets de la història de la cançó melòdica en espanyol.
Mig segle després de la seua mort, Nino Bravo continua sent un dels artistes més benvolguts per tota classe de públics, i la seua veu roman viva com una de les principals aportacions de la Comunitat Valenciana a la música popular del nostre temps.

Seguretat Social

Grup musical format en 1982 a Benetússer per José Manuel Casañ, que l’ha liderat des de llavors, i Santiago Serrano, que abandonaria la formació anys després.

Des dels seus inicis ha sigut una de les bandes clau en el panorama musical espanyol. Després de quaranta anys de carrera artística, amb més de vint àlbums editats i més d’un milió de discos venuts, el grup roman estretament vinculat a la Comunitat Valenciana, on han gravat la majoria dels seus discos i on han celebrat alguns dels seus concerts més memorables. Seguretat Social, integrat actualment per José Manuel Casañ, Javi Vela, Jorge Molina i Víctor Traves, continua gaudint d’una extraordinària popularitat.

DISTINCIONS Al MÈRIT ESPORTIU

Patricia Pérez 
Gimnasta de la Selecció Espanyola en el Campionat del Món de Gimnàstica Rítmica 2023 en la competició en conjunt.

Mireia Martínez
Gimnasta de la Selecció Espanyola en el Campionat del Món de Gimnàstica Rítmica 2023 en la competició en conjunt.

Alba Bautista
Gimnasta de la Selecció Espanyola en el Campionat del Món de Gimnàstica Rítmica 2023 en la competició individual.

Pôlina Berezina 
Gimnasta de la Selecció Espanyola en el Campionat del Món de Gimnàstica Rítmica 2023 en la competició individual.

Marta Linares
Entrenadora de la Selecció Espanyola de Gimnàstica Rítmica.

​​​​​​​El mes d’agost passat, el conjunt espanyol de gimnàstica rítmica va repetir, en els mundials celebrats a València, la medalla de bronze aconseguida en 2022, que va portar amb si la seua classificació olímpica per a París 2024. A esta medalla de bronze es va sumar la de plata en la final de cinc cércols i la classificació olímpica de les gimnastes Alba Bautista i Polina Berezina.

L’èxit de l’equip espanyol és el fruit de la dedicació i l’esforç de totes les seues components, sota la direcció de l’alacantina Alejandra Quereda Flores, seleccionadora nacional en modalitat individual i de conjunt, que ja va ser guardonada amb esta mateixa distinció l’any 2014, i de la castellonenca Marta Linares García, entrenadora de l’equip nacional individual de gimnàstica rítmica.

Les gimnastes valencianes Mireia Martínez López, nascuda a la Pobla de Vallbona, i Patricia Pérez Fos, de Sueca, van formar part del conjunt espanyol que es va penjar la medalla de plata en cinc cércols, amb la seua rutina inspirada en Romeo i Julieta.

Alba Bautista es va iniciar en la gimnàstica rítmica amb 4 anys al pavelló d’Utrillas, i amb 6 anys en el Club Rítmica Cuencas Mineras. En 2016 marxa al Club Mabel, de Benicarló, i més tard es trasllada a viure a Vinaròs.  

Pôlina Berezina va començar a practicar gimnàstica rítmica a Guardamar del Segura i amb 8 anys entra en el Club Gimnàstica Rítmica Torrevieja, on va entrenar fins a 2016.

DISTINCIONS Al MÈRIT EMPRESARIAL I SOCIAL

Carmencita 

Empresa nascuda a Novelda fa 100 anys, va començar amb el comerç del safrà procedent d’Albacete, i va ser la primera generació la que li va donar el nom i la imatge de marca que conserva, utilitzant per a fer-ho la foto d’una de les filles de la família. A la fi dels anys quaranta del segle passat, l’empresa comptava ja amb quasi 100 treballadores i quan la mecanització va fer perillar els llocs de treball, es va decidir estendre el negoci a tota mena d’espècies, mantenint així la plantilla.

En l’actualitat, més de 60 països reben alguna de les seues 750 referències d’espècies basades en uns 60 productes diferents. A més, Carmencita participa en Alacant Gastronòmica Solidària i forma part del Fòrum de Marques de Renom Espanyoles.

DISTINCIONS Al MÈRIT CIENTÍFIC

Equip de Cirurgia Cardíaca de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València

El mes de setembre passat, l’Hospital La Fe va realitzar el trasplantament de cor número 1.000, una fita en la història de la cirurgia de trasplantaments que situa el centre valencià en el reduït grup d’hospitals que han aconseguit esta xifra en tot el món, integrat per una vintena de centres, i l’hospital amb més trasplantaments cardíacs de tot Espanya.

Es reconeix l’excel·lència i la dedicació de l’equip de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital La Fe, el compromís de tot l’hospital en l’activitat de trasplantaments i la generositat de les persones donants i les seues famílies.

DISTINCIONS D'ACCIONS A favor DE LA IGUALTAT I PER UNA SOCIETAT INCLUSIVA

Fundació Banc d’Aliments d’Alacant, Associació Banc d’Aliments de Castelló i Banc d’Aliments de València.

Els bancs d’aliments d’Alacant, Castelló i València, integrats en la Federació de Bancs d’Aliments d’Espanya, es dediquen a obtindre aliments i redistribuir-los gratuïtament a les persones sense recursos, a través de les organitzacions benèfiques associades. La seua actuació s’ha manifestat rellevant durant la pandèmia de la COVID-19, els problemes derivats de la guerra d’Ucraïna i amb l’augment dels preus dels aliments.

Són mereixedors d’este premi per la seua dedicació per a atendre les situacions d’exclusió social, el treball altruista del seu voluntariat i la col·laboració de les empreses i les institucions que els donen suport.

Reyes Martí Miró

​​​​​​​En 1996, la pirotècnica de Borriana Reyes Martí Miró assumix la direcció del negoci familiar que havia posat en marxa el seu rebesavi, en 1868.

Fruit dels seus encerts i valentia en la presa de decisions estratègiques per a l’empresa, en 2001 Reyes Martí es convertix en la primera dona encarregada de disparar una mascletada a la plaça de l’Ajuntament de València, i en 2018 en la primera pirotècnica que dispara en la Nit del Foc i en la Cremà de les falles oficials, a la qual cosa cal sumar les seues emblemàtiques mascletades en ocasió del Dia Internacional de la Dona. Amb la seua trajectòria professional ha demostrat el lideratge per a fer present la dona en el món de la pirotècnia.

AMBAIXADOR DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Carlos Latre Ruíz

​​​​​​​Nascut a Castelló de la Plana, l’humorista, actor, presentador i imitador va començar la seua carrera com a locutor radiofònic en la Cadena SER i va continuar la seua trajectòria en la televisió amb nombroses col·laboracions. En 2004 va ser guardonat amb el Micròfon d’Or de la Federació d’Associacions de Ràdio i Televisió.

A més de la seua faceta com a actor i actor de doblatge, Carlos Latre també ha desenvolupat la seua carrera en el món del teatre, amb espectacles com ‘Yes We Spain’, ‘Yes We Spain is Different’, ‘Quince años no es nada’ o ‘Golfus de Roma’, entre altres.

A punt de complir 25 anys de carrera televisiva, la seua autoexigència i capacitat per a connectar amb el públic estan darrere de l’èxit recollit pel seu últim espectacle, ‘One man show’, amb més de 300.000 espectadors i espectadores.

Rep el guardó per la seua capacitat per a observar i llegir les persones i pel seu enginy per a despertar el plaer de riure.