Hisenda, Economia i Administració Pública

La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació

18/10/2023
La Generalitat emet més de 5.000 certificats de signatura electrònica per videoidentificació
  • Este mètode consistix en un procés de verificació on es confirma la identitat d’una persona amb total garantia, a través d’un videoenregistrament mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial
  • Juan Alegre: “La transformació digital al servei de la ciutadania i de la societat és un dels valors que des d’Istec proposem”

La societat mercantil Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions i Certificació (Istec), operadora pública de telecomunicacions i prestadora qualificada de serveis de confiança electrònica de la Generalitat, ha emés en els primers nou mesos de funcionament del servei de videoidentificació més de 5.000 certificats electrònics.

Istec va posar en funcionament el mes de gener passat de 2023 este nou mètode d’identificació remota per vídeo per a l’expedició de certificats electrònics qualificats, tant de ciutadà com de representant d’entitat.

Amb este servei nou, Istec es va convertir en la primera entitat pública a prestar este servei que oferix una solució per a sol·licitar en línia un certificat digital des de qualsevol ubicació, amb les mateixes garanties legals que el procediment presencial, sense cita prèvia ni desplaçaments.

En concret, esta nova tecnologia permet a qualsevol ciutadà sol·licitar el seu certificat digital amb una validesa de tres anys fent ús d’un ordinador personal o d’un dispositiu mòbil i un document d’identificació oficial que dispose de la informació necessària i suficient per a garantir la identificació juntament amb les dades biomètriques obtingudes en el procés d’identificació. En el cas de ciutadans estrangers, amb un TIE (targeta d’identitat d’estranger) o targeta de residència en vigor amb foto, és suficient.

El director gerent d’Istec, Juan Alegre, ha destacat que el nou servei d’expedició de certificats de signatura electrònica per videoidentificació “n’ha demostrat la fiabilitat, perquè el servei no ha presentat incidències ni problemes de ciberseguretat, cosa que demostra que l’algorisme d’intel·ligència artificial utilitzat és segur i eficaç, per la qual cosa s’està en procés d’ampliar el servei i habilitar eixa opció per a la resta de certificats que emetem, no només els de ciutadans o representants d’entitat”.

“Este servei –hi ha afegit Juan Alegre– ha sigut també molt útil per a ciutadans residents a l’estranger, ja que els acosta els serveis d’emissió de certificats amb la mateixa garantia i seguretat que oferim des dels més de 700 punts de registre distribuïts per tota la Comunitat Valenciana. La transformació digital al servei de la ciutadania i de la societat és un dels valors que des d’Istec proposem”.

Funcionament

La videoidentificació o identificació biomètrica facial per vídeo és un procés que captura la biometria facial de la persona i compara el vídeo amb el patró biomètric de la foto del document d’identificació.

Este sistema de comparació biomètrica és un dels més segurs per a evitar la suplantació d’identitat o la manipulació del document d’identitat i respon a les exigències marcades en el reglament europeu eIDAS que regula a la Unió Europea la identificació i la signatura digital.

Galeria d'imatges