Justícia i Interior
Terrorisme i víctimes

La directora general d’Atenció a les Víctimes, Belén Pulgar, assenyala que “les víctimes del terrorisme constituïxen un símbol de valor democràtic i mereixen un especial respecte i protecció”

16/10/2023
  • Justícia inaugura el I Congrés de la Càtedra Universitària d'Estudis sobre Terrorisme i Drets de les Víctimes
  • Esta és la primera càtedra a Espanya especialitzada en terrorisme i drets de les víctimes    

La directora general d’Atenció a les Víctimes, Belén Pulgar, ha manifestat que “les víctimes representen el testimoni viu de la degradació moral de la nostra societat. Per això, hem de defendre els valors que van inspirar la Llei de víctimes del terrorisme. L’Estat es va comprometre a una derrota sense contrapartides del terrorisme, incompatible amb la participació en les institucions dels qui el secunden o el justifiquen”.

El compromís adquirit per la Conselleria de Justícia i Interior és fomentar l’espai acadèmic de reflexió i anàlisi a través de l’exploració del fenomen terrorista i el diàleg amb la societat, amb la mirada posada sempre en els drets de les víctimes del terrorisme.

“Mentre no hi haja una condemna clara de la història del terrorisme al nostre país, no s’haurà fet justícia a la memòria de les víctimes assassinades. Hem d’esforçar-nos per situar els terroristes i les víctimes en el lloc que correspon a cada u, perquè qualsevol manera de legitimar el primer, posarà en dubte la innocència del segon”, ha subratllat la directora general.

Belén Pulgar s’ha expressat així en la inauguració del primer Congrés de la Càtedra Universitària d’Estudis sobre Terrorisme i Drets de les Víctimes, dirigida pel catedràtic de Dret Penal José Luis González Cussac i promoguda per la Generalitat amb la col·laboració de la Universitat de València.

Esta és la primera càtedra a Espanya especialitzada en terrorisme i drets de les víctimes. A més de la seua activitat investigadora, organitza cursos i seminaris per a preservar la memòria de les víctimes. A l’acte també han assistit Rosa M. Donat, vicerectora d’Innovació i Transferència de la Universitat de València, i Javier Palao, degà de la Facultat de Dret de la Universitat de València.

“En estos dies, en què estem visionant novament imatges del que significa la barbàrie terrorista i l’horror de les seues accions”, Belén Pulgar ha assenyalat que “hem arribat a integrar el terrorisme com a esdeveniment amb el qual hem de conviure, quan en realitat és una xacra social que arrosseguem i contra la qual tota societat, que es considere civilitzada, ha de combatre”.

Càtedra d’Estudis sobre Terrorisme i Drets de les Víctimes

La Càtedra d’Estudis sobre Terrorisme i Drets de les Víctimes constituïx un projecte pioner entre la Universitat de València i la Conselleria de Justícia i Interior. Naix amb la pretensió de posar la docència universitària i la investigació acadèmica al servei tant de les víctimes com dels responsables de previndre i reprimir els delictes de terrorisme. Aspira a ser un punt de trobada en el qual tinga cabuda qualsevol iniciativa que puga servir de reconeixement i suport a les unes i els altres.

La Càtedra inclou l’elaboració de treballs acadèmics, com ara publicacions en revistes científiques especialitzades, direcció de tesis doctorals o treballs de fi de màster. També la formació a través de l’organització de cursos, seminaris, conferències i jornades per a professionals. Finalment, inclou la divulgació mitjançant trobades, conferències i jornades obertes a tots els ciutadans i els mitjans de comunicació amb l’objectiu de mostrar els nostres assoliments i reforçar el compromís amb els valors de l’estat democràtic de dret.

Galeria d'imatges