Agricultura, Ramaderia i Pesca
Política agrària comuna

Agricultura abona 16,5 milions d’euros com a primera bestreta de les ajudes FEAGA de la PAC, que sumaran 30,5 milions abans del 30 de novembre

17/10/2023
  • L’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària va abonar dilluns les línies d’ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat, el pagament redistributiu i el complement a joves agricultors
  • 20.603 agricultors valencians s’han beneficiat ja d’estes primeres transferències

L’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, adscrita a la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, va realitzar este dilluns un total de 74.702 transferències, per import de 16.537.490 euros, com a primera bestreta de les ajudes FEAGA de la PAC, de les quals s’han beneficiat 20.603 agricultors valencians.

Concretament, s’han abonat les línies següents: ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat, pagament redistributiu i complement a joves agricultors.

A estos 16,5 milions d’euros, abonats ja com a pagament anticipat de la campanya 2024, s’afegiran els que es facen fins al 30 de novembre sobre altres línies d’ajuda FEAGA, aproximadament 14 milions d’euros més, la qual cosa suma un total de 30,5 milions d’euros en concepte de bestretes, “que sens dubte dotaran el nostre sector primari d’una liquiditat molt necessària”, segons ha destacat el director general de la política agrària comuna, Joaquín Gómez.

Una vegada finalitzat el termini de pagament de la bestreta, és a dir, a partir de l’1 de desembre, es farà el pagament del saldo, per al qual hi ha termini fins al 30 de juny de 2024, encara que la Generalitat Valenciana fa un gran esforç per arribar a final de l’any amb un volum important d’abonaments per este concepte.

L’estimació és que abans del 31 de desembre de 2023, la Conselleria d’Agricultura puga transferir als beneficiaris de les ajudes associades i no associades 19,5 milions d’euros més en concepte de saldo.

Gómez ha recordat que octubre “és un mes de gran activitat comptable i financera per a l’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària”, únic organisme pagador de les ajudes de la PAC a la Comunitat Valenciana.

De fet, a més de l’abonament de les bestretes de la campanya 2024, s’acaba de lliurar el pagament de la resta de la campanya 2023 que acaba de finalitzar, així com altres programes que s’abonen directament, sense bestretes, com ara el Programa Nacional de Suport al Sector Vitivinícola, les intervencions apícoles o els programes operatius de fruites i hortalisses.

En les últimes setmanes s’han materialitzat transferències per import de 36,4 milions d’euros per estos conceptes, que suposen el tancament definitiu de la campanya 2023.